BiH

TPO Fondacija realizuje događaj Sokratove kafe: Prilika za studente i mlade da diskutuju o aktuelnim društvenim problemima

TPO Fondacija ( Transkulturna psihoscijalna obrazovna fondacija) iz Sarajeva sinoć je u Mostaru organizovala događaj pod nazivom „Sokratovi kafe“ čija je tema bila „Sloboda“.

događaj Sokratove kafe

Na događaj su pozvani bili studenti i mladi kojima je tema “Sloboda”, inspirisana Sokratom, djelovala zanimljivom. Moderator događaja bila je Merima Jašarević, profesorica sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru. Kako su pojasnili iz TPO Fondacije do sada je u četiri grada sa područja Bosne i Hercegovine, koliko ih je obuhvaćeno projektom, održan po jedan „Sokratov kafe“, a planirano je da ih bude 5. Kako je za „Haber“ potvrdila projekt koordinatorica TPO Fondacije Azra Nezirić pomenuta fondacija se zalaže da kroz razne aktivnosti potakne mlade kako bi više radili na svom ličnom, profesionalnom i liderskom razvoju.

Azra Nezirić- TPO Fondacija

„Do sada je održan po jedna kafa u Sarajevu, Tuzli, Zenici i ova u Mostaru. Plan nam je da realizujemo 5 “Sokratovih kafa” u pomenutim gradovima. Također u daljim planovima, ako uspješno završimo sa ovim aktivnostima koje sada realizujemo, želimo nastaviti biti aktivni u ovim gradovima i angažovati lokalne projekt koordinatore koji će nastaviti raditi sa mladima.“

studenti

Na događaju smo zatekli studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ koji su za „Sokratove kafe“ čuli na fakultetu od profesora. Jedan od učesnika bio je Haris Šunje student psihologije. Kazao nam je kako mu je tema djelovala zanimljivom te da se zbog toga prijavio. Smatra kako je odziv na događaj trebao biti veći, te kako su njegove kolege i generalno studenti mnogo pasivni.

„Mogu slobodno kazati da su mladi u velikoj mjeri nezainteresovani kada je u pitanju odziv na aktivnosti poput ove. U svemu samo traže ličnu korist da ostvare, a ako je ne vide onda se i ne uključuju u bilo kakve aktivnosti. Ne mogu reći da svi studenti imaju problem sa istom barijerom, također postoje i oni koje je potrebno ohrabrit da se prijave, jer imaju određeni strah od javnog diskursa.”

Da vlada velika nezainteresovanost kod omladine za uključivanje u ovakve aktivnosti potvrdila je i studentica Sadžida Dževlan iz Mostara, također jedna od učesnica „Sokratove kafe“.

„Mladi nisu upućeni da se uopšte održavaju ovakve aktivnosti, a u velikom mjeri su i nezainteresovani. Primjetila sam da kod mnogih kolega postoji stid te se zbog toga i ne žele prijaviti na ovakve događaje. Jednostavno fali nam hrabrosti.„

Lana Prlić

Događaju je prisustvovala i potpredsjednica SDP-a BiH i zastupnica ove stranke u Parlamentu FBiH Lana Prlić koja je sa učesnicima podijelila svoje iskustvo u ostvarivanju željenih ciljeva i tako ih ohrabrila da slobodno iskazuju svoje mišljenje i ne odustaju od svojih želja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh