BiH

“Ako se ništa ne promijeni – još jedan divlji kamp, ali u Sarajevu”

Pustit ćemo da kriza eskalira, poručio je danas u Sarajevu gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Grad Bihać od ponedjeljka prestaje pomagati kamp Vučjak. U tom kampu boravi nekoliko stotina migranata. U protekla četiri mjeseca potrošeno je sto hiljada maraka na izdvajanje i dostavljanje 20 tona vode dnevno.

migranti- N1

Improvizirani kamp Vučjak mjesto je za stotine migranata. Žive bez krova nad glavom, bez kreveta, bez medicinske pomoći, a od ponedjeljka, možda i bez vode. Grad Bihać prestaje dostavljati i finansirati vodu za kamp.

“Mi sve gore i gore živimo u svemu tome, i zbog toga sam ja odlučio, jer je to moja nadležnost da više nećemo potrošiti ni marke na Vučjaku. Ako već imate toliko novaca i ako se mogu praviti ti operativni planovi onda je red da neko osigura da se donese ta voda tim jadnim ljudima na Vučjak”, kazao je gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Stanje u kampu Vučjak problematizira se od jula, kada je otvoren, 6. oktobra protestovalo se i u Beču, kako bi se skrenula pažnja na neljudske uvjete u ovom kampu. Alternative improvizaciji još nema.

“Ne može međunarodna zajednica, ne može EU da kaže da Vučjak nije adekvatna lokacija i da onda pet mjeseci ne urade ništa. I kad mi ponudimo i drugu lokaciju onda ispada da ni ta lokacija nije dobra, ja ne znam je l ćemo mi onda uzimati po pet migranata pa ih voditi svojoj kući da to bude na neki način adekvatno”, dodao je bihaćki gradonačelnik.

A migrante sa ulica u Bihaću već danas vodili su, ali ne kućama nego upravo u Vučjak. Iz policije USK saopštili su da je cilj prevencija negativnih događaja poput izvršenja krivičnih djela i dodali da se ne radi o uskraćivanju slobode kretanja nego je cilj dobrobit migranata i građana.

“Jednostavno premiještamo lica bez adekvatnog smještaja u privremeni kamp, gdje će im biti obezbijeđene određene životne neophodnosti. Naravno, migranti i izbjeglice već smješteni u ovdašnjim prihvatnim kampovima morat će poštivati neku vrstu kućnog reda, kao i svugdje u svijetu”, saošteno je iz MUP-a USK.

Za svoju dobrobit, migranti će u kamp Vučjak gdje od ponedjeljka prestaju dobivati vodu od grada Bihaća – jednu od životnih neophodnosti. Dok se pokazuje neefikasnost kratkoročnih rješenja, dugoročnih nema. Ako se ništa ne promijeni Šuhret Fazlić najavljuje da će biti otvoren još jedan divlji kamp, ali u Sarajevu, ispred Parlamentarne skupštine BiH, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh