BiH

Mladi pred Parlamentom BiH poručili: Formirajte vlast ili nas dolaze hiljade

Noseći transparente „Formiraj pa zaradi“, „Visoki predstavniče, reagiraj“, zatražili su da se do 30. novembra formira Vijeće ministara BiH i potom intenzivira rad

Neformalna grupa mladih „Vrijeme je“, koja okuplja mahom studente sarajevskih fakulteta, danas je na trgu pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH priredila protestni performans, nezadovoljna jer godinu od izbora nije formirana državna vlast.

Noseći transparente „Formiraj pa zaradi“, „Visoki predstavniče, reagiraj“, zatražili su da se do 13. novembra formira Vijeće ministara BiH i potom intenzivira rad.

– Ako do toga ne dođe, spremni smo dovesti hiljade mladih pred Parlament BiH – poručio je Faruk Gutić, jedan od predstavnika ove grupe mladih.

Traže i donošenje pravilnika kojim će biti definirano da parlamentarci ne mogu primati naknade i plaće prije nego što bude formirano Vijeće ministara, ali i intenzivniji rad na integraciji BiH u Evropsku uniju i NATO.

– Svake minute svaki delegat potroši 2.800 KM – kazao je Gutić te dodao da mladi žele da se osjećaju sigurnije, žele nove investicije i da političari rade.

Ova grupa mladih traži i da se međunarodna zajednica u BiH, prvenstveno visoki predstavnik u BiH, intenzivnije bavi politikom, a manje ”izražavanjem zabrinutosti”.

Ivan Čilić, jedan od okupljenih mladih ljudi, ironično je zahvalio vlastima što misle na građane pa stalno izražavaju zabrinutost, te što misle na mlade pa svoju djecu šalju u inozemstvo na studije da bi drugim bh. građanima ostavili mjesto na domaćim fakultetima.

Tokom ovog okupljanja mladi su izveli performans tako što su se podijelili u dvije grupe, jednu koja je ozbiljna i traži formiranje vlasti, i druga, satirična, kojoj je dobro. Na kraju su se „spojili“ u jednu grupu koja traži promjene.

Svoje zahtjeve su željeli predati klubovima stranaka u Parlamentu BiH, ali nisu mogli s obzirom na to da je nedjelja te će to učiniti sutra.

– Ostavit ćemo im zahtjeve na pločniku, a sutra doći opet da ih predamo. I predavat ćemo ih svaki dan – dodao je Gutić.

Oni su simbolično pred Parlamentom BiH ostavili i tortu sa svjećicom u obliku broja 1.

Osim parlamentarnim strankama, zahtjeve će predati ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Ruske Federacije te OHR-u i Delegaciji EU u BiH,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh