BiH

Danas izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH

Izborno tijelo Islamske zajednice u BiH danas će na sjednici u Sarajevu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u skupštini Republike Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat, saopšteno je iz ove institucije.

Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić - Rijaset

Kako navode iz Islamske zajednice, sjednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11 sati, a nakon sjednice predviđena je konferencija za novinare.

Tajnim glasanjem reisu-l-ulemu bira tijelo koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić”, saopšteno je.

Salem ef. Dedović se, podsjećamo, 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

‘Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost. Ukoliko je za reisu-l-ulemu ponovo izabran dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure’‘, saopšteno je iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh