BiH

Ljubić “kopira” Dodika: “Ne postoje ‘bosanski Hrvati’ već samo Hrvati BiH”

Božo Ljubić, član Hrvatskog sabora i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora (HNS) BiH učestvovao je u saborskoj raspravi o Izvještaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (RH) i provedbe Strategije i zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske.

Božo Ljubić - N1info.com

U izlaganju ispred Kluba HDZ-a, Ljubić je između ostalog ukazao i na korištenje nekih pojmova u hrvatskom političkom i medijskom vokabularu, poput izraza “bosanski Hrvati”, napomenuvši kako ne postoje bosanski Hrvati već samo Hrvati Bosne i Hercegovine.

“Ne znam koliko je ovdje jasno, da unitarističko-centralističke snage u BiH, nametanjem nadnacionalnog državnog bosanstva umjesto hrvatskog, srpskog i bošnjačkog nacionalnog identiteta, bosanskog jezika umjesto službenih srpskog i hrvatskog, relativiziranjem sve do ukidanja konstitutivnosti naroda zapravo žele Bosnu i Hercegovinu pretvoriti u državu pod dominacijom većinskog naroda”, kazao je Ljubić, te dodao:

“Čak se, ne bez političke pozadine forsira naziv za državu samo Bosna. To smo vrlo jasno mogli vidjeti u Programskoj deklaraciji vodeće bošnjačke stranke SDA usvojene prije nekoliko dana na Kongresu Stranke”.

Sličnom retorikom kao Ljubićevom, često se služi Milorad Dodik.

“Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vrijeđati, izazvaćete lavinu odgovora koji neće biti pristojni sa naše strane”, često zna izjaviti u medijima Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, naziv “bosanski Srbi” je etiketiranje i pokušaj da se ne prizna srpski narod u BiH.

“To je pokušaj da nas ne priznaju. Mi smo Srbi i ništa drugo. Jedino smo ovdje mi Srbi, nema drugih Srba, nema bosanskih, ovih ili onih. Samo postoje Srbi”, navodi Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh