BiH

U BiH uskoro deportacija grupe bh. državljana iz Sirije

Vojnici Sirijskih demokratskih snaga, u Baghouzu, posljednjem uporištu tzv. Islamske države, pretresaju Edvina Babića, muškarca iz Sarajeva koji je navodno bio pripadnik ove militantne organizacije, 1. mart 2019. godine.

No image - Haber.ba

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za “RadioSlobodnaEvropa” nazvanično je potvrđeno da se u narednom periodu očekuje deportacija devet bh. državljana koji su boravili na teritoriji militantne organizacije tzv. Islamske države.

Za ovim ljudima raspisane su međunarodne potjernice, a dosad su bili u zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage.

Za njih je utvrđeno da su državljani Bosne i Hercegovine, te da su na potjernicama INTERPOL-a, čime su ispunjeni uvjeti za deportaciju u BiH.

Navodni bijeg bh. državljanina iz zatvora u Siriji

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa, za ove osobe spremaju se optužnice i svi će po povratku u BiH biti smješteni u pritvorske jedinice.

„Deportacija bi se trebala dogoditi u narednom periodu, ali o tačnim datumima pa ni imenima osoba koje bi trebale biti vraćene ne može se govoriti zbog sigurnosnih razloga“, rečeno je za RSE u Ministarstvu vanjskih poslova.

Osim ovoga, rečeno je da se, osim ove grupe, u narednom periodu očekuje povratak i drugih bh. državljana, te da se nastavlja s provjerom i identificiranjem ljudi koji bi mogli biti bh. državljani.

Prema dostupnim informacijama, u kampovima i zatvorima je oko stotinu bh. državljana. Najviše je djece, njih oko 60.

Bosanci na čekanju u kurdskim kampovima

Radna grupa za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma polovinom septembra 2019. održala je sastanak u Tužilaštvu BiH, a glavna tema bila je analiza situacija u vezi s povratkom državljana BiH sa stranih ratišta, te njihovog prihvatanja i procesuiranja u BiH, kao i budućih koraka i aktivnosti koje će poduzeti agencije za provođenje zakona, a koje su nužne za realizaciju ovog procesa.

„Intenzivni su kontakti s međunarodnim organizacijama i zemljama partnerima koje su sa svojim kapacitetima prisutne u zoni konflikta. Suradnja je usmjerena, između ostalog, i na identificiranje i evidentiranje naših državljana kao i na asistenciju pri uspostavljanju kontakta s članovima njihovih porodica u BiH. U određenom broju slučajeva već su poduzete i druge mjere i radnje o kojima zbog sigurnosnih interesa kako BiH, tako i naših međunarodnih partnera uključenih u pomenute aktivnosti, u ovom momentu, nismo u mogućnosti detaljnije govoriti“, bio je pismeni odgovor Marija Janečeka, stručnog savjetnika iz oblasti borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH na upit koji je ranije uputio RSE u vezi s povratkom i repatrijacijom bh. državljana iz Sirije.

Još od ljeta 2018. godine u BiH se traže načini za prihvatanje bh. državljana koji su u Siriji i Iraku.

Iako je bilo najavljeno da će biti vraćena dvojica, dosad je u BiH vraćen jedan muškarac, Ibro Ćufurović protiv kojeg se vodi sudski proces. On je u BiH deportiran 20. aprila, a tada je Tužilaštvo BiH navelo da se cijeli proces povratka odvijao u saradnji s međunarodnim partnerima, u prvom redu Vladom Sjedinjenih Američkih Država.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh