BiH

FBiH planira potpunu zabranu plastičnih vrećica

Federacija BiH planira uvesti potpunu zabranu upotrebe plastičnih vrećica, a s druge strane neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja.

Smeće na ulicama Mostara - NovaSloboda.ba

“Trenutno se u FBiH priprema nova uredba o naknadama za plastične vrećice debljine do 50 mikrona i odnosiće se na sve vrećice bez obzira na veličinu i oblik ručki. Time će biti obuhvaćene vrećice koje se daju potrošačima u apotekama, prodavnicama cipela, vrećice u kojima se važe i pakuje povrće, vrećice u pekarama, trgovinama, itd. Takođe ćemo predvidjeti godinu u kojoj će biti sprovedena potpuna zabrana upotrebe plastičnih vrećica, a sve u skladu s najboljim svjetskim trendovima i praksama”, rečeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Podsjećaju kako će prema odluci Evropske komisije od 2021. biti zabranjena proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike kao što su tanjiri, čaše, slamke, biorazgradiva plastika i sl.

Na pitanje koliko je naplata plastičnih vrećica u nekim prodavnicama uticala na smanjenje njihovog korištenja i postoji li neka zakonska obaveza da se plastične vrećice moraju naplaćivati, iz Ministarstva ističu kako su 2014. godine donijeli Uredbu o naknadama za plastične vrećice “tregerice” kojom je uvedena naknada na one čija debljina ne prelazi 20 mikrona i koje odbačene onečišćuju okolinu. Međutim, uprkos svim sprovedenim mjerama, zakonskim odredbama i upozorenjima o štetnom uticaju plastike na okolinu i zdravlje ljudi, napominju kako je u FBiH raširena upotreba plastičnih vrećica.

Dodaju kako je ukupno uplaćena naknada u Fond za zaštitu okoliša FBiH po osnovu Uredbe o plaćanju naknade za plastične vrećice za period od 2014. do 2016. godine iznosila 780.153 maraka.

Iz Ministarstva ističu kako FBiH neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce jer je segment reciklaže plastičnog otpada regulisan kroz Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Naime, odredbe ovog pravilnika odnose se na svu ambalažu koja se proizvodi, odnosno stavlja na tržište, uvezenu ambalažu i sav ambalažni otpad koji je nastao u industriji, zanatstvu, maloprodaji, uslužnim i drugim djelatnostima, u domaćinstvima bez obzira na njegovo porijeklo, upotrebu i korišteni ambalažni materijal, kazali su iz Ministarstva i dodali da su obveznici plaćanja naknada za upravljanje ambalažnim otpadom svi oni koji vrše uvoz, proizvodnju, pakovanje/prepakivanje i prvi plasman robe upakovane u ambalažu.

Što se tiče razvrstavanja otpada i njegovog odlaganja u posebne kontejnere, iz Federalnog ministarstva okoline i turizma navode kako je svijest ljudi u BiH po pitanju razvrstavanja otpada veoma niska.

Napominju da broj raspoređenih kontejnera po Federaciji svakodnevno raste, ali da smo svi svjedoci odbačenog otpada oko njih te da se postavljaju kontejneri za posebne vrste otpada (papir, plastika, staklo, metal, komunalni otpa), prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh