BiH

Svinjetina opet podvaljena Bošnjacima u OSBiH

MOBiH provjerava navode jesu li prošle sedmice vojnicima dijeljene paštete za koje se tvrdi da su juneće, a u kojima je pronađen svinjski protein.

OSBiH - Avaz.ba

Jesu li pripadnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine koji su nedavno učestvovali na vojnoj vježbi na poligonu Manjača dijeljeni proizvodi u kojima ima svinjetine?

Na to pitanje tek će stići odgovor, jer Ministarstvo odbrane BiH, na naš zahtjev, provjerava navode.

Srbijanski proizvod

Naime, “Avazu” se početkom sedmice javio pripadnik OSBiH (ime i prezime poznati redakciji), koji je ustvrdio da su vojnici i učesnici vježbe na Manjači dobivali paštete firme ‘Zmajevac’ iz Srbije.

Pisalo je na paštetama da su juneće. Nismo znali o čemu se radi. Nismo, zapravo, slutili da će nam se ponovo dati proizvodi u kojima je nedavno otkrivena svinjetina. Puno je muslimana vjernika bilo na vježbi. Nije nam ponuđen izbor, niti mogućnost da biramo šta ćemo jesti – kaže sagovornik, koji je i dostavio fotografiju paštete.

Iz Ministarstva odbrane, pak, tvrde da su u julu ove godine izvršili zamjenu cjelokupne količine proizvoda ‘pašteta juneća’ proizvođača ‘Zmajevac ‘iz Srbije proizvodom ‘pašteta juneća’ proizvođača ‘Akova impeks’ d.o.o Sarajevo, BiH.

Fotografija obroka koji je dijeljen tokom vježbe – Avaz.ba

Što se tiče fotografije koju ste nam dostavili, Ministarstvo odbrane nije u mogućnosti komentirati navedenu fotografiju dok se ne dokaže njena autentičnost – navedeno je u odgovoru.

Lažirana deklaracija

U novembru prošle godine izbila je velika afera nakon što je otkriveno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopio ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom lažirali deklaracije.
Laboratorijske analize pokazale su da je u tim proizvodima utvrđeno i postojanje svinjskog proteina.

Slučaj je završen bez podnošenja prijava. Nije utvrđeno ko je odgovoran za ovaj propust.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh