BiH

Na 28 posto teritorije FBiH živi više od 1,2 miliona ljudi, a na 19 posto samo 84.000!

Federacija BiH, kao i Bosna i Hercegovina, karakteristična je i po ogromnim disproporcijama između kantona u gustoći naseljenosti stanovništva.

Federacija BiH - Fokus.ba

Naime, kako piše “Hrvatski Medijski Servis“, dok su neka područja prenapučene druga su gotovo pusta. Poređenja radi u prostorno najvećem kantonu u Federaciji BiH, Kantonu 10 koja obuhvaća čak 19 posto teritorije ovog entiteta, živi, prema popisu stanovništva iz 2013. tek 84.000 stanovnika.

S druge, pak, strane prostor tri većinski bošnjačka kantona Sarajevski, Tuzlanski i Zeničko-dobojski, tek je za 9 posto prostorno veći od Kantona 10, a ima 14 puta više stanovnika. Na prostoru ova tri kantona koji zajedno obuhvaćaju 28 posto teritorije FBiH boravi 1, 2 miliona stanovnika.

Disproporcija u naseljenosti pojedinih područja FBiH je još izraženija ako se usporedi, na primjer područje tri većinske srpske općina u Kantonu 10 – Drvara- Grahova i Glamoča koje čini više od 10 posto teritorije FBiH sa na primjer prostorno približno jednakim Tuzlanskim kantonom. U spomenute tri općine živi tek nešto više od 13.000 stanovnika, dok je na prostoru Tuzlanskog kantona nastanjeno čak 34 puta više ili 445.000 stanovnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh