BiH

Valentin Inzko: “Prošlo vrijeme kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH i bila predvodnik u njihovom sprovođenju, te da domaći političari moraju što prije početi da preduzimaju napore da bi se krenulo naprijed.

Valentin Inzko - Avaz.ba

Političari se moraju pomiriti sa tim. Snaga koja pokreće voz zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti ‘mejd in BiH’ – rekao je Incko.

On je poručio da je potrebno što prije formirati organe vlasti na svim nivoima, imajući na umu međunarodne obaveze BiH, te da nema sumnje da je to preduslov za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Incko je ukazao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Evropi, te da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uslovi života.

Proces EU integracije pružiće BiH potrebnu podršku u sprovođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rješavanje izazova koji proizilaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak – rekao je Incko za “Oslobođenje“.

On smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osvježenje.

Incko je naglasio da nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene naprijed, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego prije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh