BiH

Arapi na Vlašiću grade luksuzni hotel

Sve popularnija bosanskohercegovačka turistička destinacija Vlašić, pored posjetitelja iz regiona, atrkativna je i državljanima zemalja Bliskog Istoka.

Vlašićko selo Mudrike- Avaz

Buni turiste
Ekipa “Avaza” posjetila je Mudrike kod Vlašića, prvo selo prije Babanovca, gdje su gotovo svi natpisi na tablama napisani arapskim jezikom. Ova pojava buni i brojne turiste, koji stječu utisak kao da se nalaze u Saudbijskoj Arabiji. I oni bi, kažu, nešto kupili, ali, ne razumiju sadržaj natpisa.

Mještani Mudrika tvrde da se arapski državljani masovno naseljavaju u srce Vlašića, ali niko o tome ne želi javno govoriti. Prema riječima Sabahudina Maglića, predsjednika Mjesne zajednice Mudrike, niko od mještana mu se nije žalio na sve veći broj Arapa.

– Do sada nemam pritužbe, niti imamo problema sa njima. Naprotiv, mnogi su se okoristili o njih, finansijski, naravno. Prodaju im sir, mlijeko i ostale proizvode – govori Maglić, dodajući da su dolaskom Arapa mještani dobili posao, rade, zarađuju.

Interesantno, nakon što su izgradili 20 kuća i hotel u naselju koje zovu “Oaza mira”, u samim Mudrikama izgrađeno je petnaestak novih kuća, a novo naselje nazvali su Lotus. Pored kuća, grade i eksluzivni hotel.

Rijetko ostaju
– Gradi se, to je tačno. Imaju papire, a uglavnom su tu turistički, rijetko ko živi. Još ne znamo koliki će tačno biti hotel, hoće li ga izdavati ili prave samo za sebe. U hotel “Oaza mira” dolaze i drugi turisti, možda će i ovaj otvoriti vrata za sve – govori Maglić.

Kako saznajemo, novi hotel sa četiri zvjezdice bit će na sedam spratova, a imat će i bazen, džakuzi, restoran, teretanu…

Postali smo prijateljima

Enes Cogić, mještanin Mudrika kaže da Arapi doprinose razvoju turizma i ekonomije.

– Mnogi imaju koristi od njihovog dolaska jer kupuju naše proizvode koje izlažemo. Sa nekima smo postali i prijatelji – govori Cogić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh