BiH

Damir Arnaut: “Izgleda da se samo Dodik ne slaže sa činjenicom da u Hrvatskoj negiraju genocid nad Srbima”

Da pretpostavimo da Šefik dijeli Komšićev stav, po ovom ostaje da se samo Dodik ne slaže “da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima…”

Damir Arnaut - Fena

Napisao je u nedjelju na Twitteru zastupnik u Državnom parlamentu Bosne i Hercegovine Damir Arnaut.

U subotu je iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića saopšteno da se Komšić u New Yorku, gdje je u službenom posjetu, susreo s posebnim izaslanikom glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom.

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tokom posljednjeg rata u BiH.

Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH“, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Komšić je izaslaniku glavnog sekretara UN-a prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s nijekanjem i neprihvaćanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja.

Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi“, kazao je Komšić.

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa.

Komšić je tom prilikom pozvao glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da sudjeluju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici koja je naredne godine.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao i minister za vanjske i evropske poslove te zemlje Gordan Grlić –Radman osudili su govor Komšića, odbacujući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh