BiH

Vlast u Livanjskom kantonu omalovažava Srbe

Srbi u Federaciji BiH (FBiH) prodaju svoju imovinu da bi preživjeli, a najteže je onima koji žive u Livnu, Kupresu, Mostaru i Bugojnu, gdje su manjina, izjavio je Srni predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta.

Mile Marčeta - Pressrs.ba

Marčeta je zamolio institucije Republike Srpske i Srbije da pomognu Srbima koji žive u opštinama u FBiH u kojima su manjina, jer bez pomoći neće moći da opstanu.

On je istakao da su Srbi u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Pterovcu, povratničkim opštinama u FBiH, neizmjerno zahvalni Republici Srpskoj i Srbiji za pomoć koju im pružaju, te ocijenio da bi ona trebalo da bude u kontinuitetu, prenosi “Srna”.

“Trebalo bi osnovati neki Fond, jer u FBiH ima Srba koji pripadaju opštinama Livno, Kupres, Mostar i o tim Srbima gotovo niko ne vodi računa”, rekao je Marčeta.

On je istakao da su Srbi iz Livanjskog kantona i Kupresa zapostavljeni, a da je ovaj gradić prije rata većinski bio srpski.

“U Livanjskom polju, u srpskim selima Gubin, Sajković, Provo, Čaprazlije, Srbi nemaju ni puteva, ni vode, niti prodavnice. Doktoru idu u Livno koje je udaljeno oko 40 kilometara”, objasnio je Marčeta.

Prema njegovim riječima, život u tim selima je veoma težak za malobrojne srpske povratnike i tom narodu treba pomoć da bi opstali na svojim ognjištima.

“Najtragičnije je da Srbi, koji ostaju u FBiH, svoju imovinu moraju da prodaju kako bi preživjeli”, istakao je Marčeta.

On je naveo da je Drvar, poslije rata, podijeljen između kantona, da je 10 sela pripalo opštini Bihać i da o tim Srbima niko ne vodi računa.

“To su sela prema Martin Brodu i prema Kninu”, rekao je Marčeta.

On je napomenuo da Srpska pravoslavna crkva u Livnu naredne godine obilježava 800 godina postojanja, a nije dobila nijedan pfening, što smatra alarmantnim, dok je kantonalna vlast nebrojeno puta pomagala samostane i katoličke crkve.

“To govori da oni koji drže konce u Livanjskom kantonu poštuju samo svoje i drže do svoga, a sve druge omalovažavaju”, smatra Marčeta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh