BiH

Država je sama sebi najveći dužnik: Neuplaćuju porez, a dijele visoke plate

U Bosni i Hercegovini ima više od 550 preduzeća u državnom vlasništvu. Zapošljavaju 80 hiljada radnika u svim sektorima privrede. Ova preduzeća, prema posljednjem izvještaju MMF-a o stanju u ovoj oblasti, duguju osam milijardi maraka, od čega je 3,5 milijardi poreski dug.

Novac u BiH - Ilsutracija / 6yka.com

Prosječna plata u državnim preduzećima je veća u odnosu na većinu zemalja regiona, ali i za oko 40 posto nego u privatnom sektoru u zemlji. Državna preduzeća su, uglavnom, u slabom finansijskom stanju.

Dugovanja, koja proizvode preduzeća u državnom vlasništvu u iznosu od osam milijardi maraka, prevazilaze i strani dug zemlje i to daje katastrofalnu sliku stanja, poručuju ekonomski analitičari, prenosi “BHRT“.

MMF procjenjuje da bi suštinske promjene u preduzećima u državnom vlasništvu mogle povećati bruto društveni proizvod za 3 posto na godišnjem nivou.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh