BiH

Stigla austrijska četa na vježbu EUFOR-a “Brzi odgovor 19”

U petak 27. septembra u bazu Butmir na najveću godišnju vježbu EUFOR-a “Brzi odgovor 19“ stigao je dio austrijske rezerve EUFOR-a, sastavljen od više od 100 austrijskih vojnika iz 6. brdske brigade.

No image - Haber.ba

Austrijsku četu dočekao je zapovjednik Multinacionalnog bataljona EUFOR-a pukovnik Manfred Leitner.

“ ‘Brzi odgovor 2019’ održavat će se širom Bosne i Hercegovine. Vježbe koje smo za njih pripremili predstavljat će izazov za različite čete, međutim sve snage koje dolaze u zemlju dobro su obučene i s nestrpljenjem očekujem da vidim kako će se snalaziti sa scenarijima”, izjavio je pukovnik Manfred Leitner.

Austrijski vojnici pridružuju se ostalim elementima rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Bugarske, Mađarske, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje zajedno čine samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje EUFOR može pozvati.

Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će se održati u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. godine, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh