BiH

Američki Senat: “BiH i Kosovo najveća žarišta na Balkanu”

Na Kosovu je sukob nezamisliv, ali ga može biti u Bosni i Hercegovini, zbog uticaja Rusije na bh. entitet Republika Srpska, tvrdi Janusz Bugajski.

Matthew Palmer - Avaz.ba

Dva najveća žarišta na Balkanu su politička blokada u Bosni i Hercegovini i pregovori Srbije i Kosova, smatra Odbor za oružane snage Senata SAD-a na saslušanju o stanju u oblasti sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

Kako prenosi “Tanjug”, pozivajući se na “Glas Amerike”, učesnici su se složili da je neophodan jači angažman SAD-a u regiji, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz.

Viši saradnik Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski kaže da ne može zamisliti novi oružani sukob na Kosovu, ali da može biti sukoba u Bosni i Hercegovini, zbog “velikog ruskog uticaja na [bh. entitet] Republiku Srpsku“.

‘Okretanje Srbiji je dobro za BiH’

On smatra da će specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer više biti uključen u krizu u Bosni i Hercegovini, nego u krizu oko Kosova.

Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća (Atlantic Council), naveo je da je Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regiji, a više na narušavanje američkog uticaja – remećenjem procesa integracija u NATO i Evropsku uniju.

Rusija ima uticaj na Srbiju i, samim tim, na regiju. Odsustvo dogovora podstiče nacionalističke političke rasprave, koje usporavaju razvoj demokratije u Srbiji i omogućavaju liderima na Kosovu da izbjegnu teška pitanja o upravljanju.

Odlučnije okretanje Srbije ka Evropi osigurat će zaštitu koja nam je potrebna za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Wilson.

Kinu zanima biznis, a ne podjele

Kada je riječ o uticaju Kine na regiju, govornici su se složili da je ekonomija primarni cilj te zemlje, koja preko Balkana želi ući na tržište Evrope.

Kineske investicije, putem inicijative Pojas i put – velikog kineskog programa za infrastrukturu i povezanost – naglo su povećale ekonomski utjecaj Pekinga u regiji“, rekao je David Shulman, viši savjetnik Međunarodnog republikanskog instituta.

On zaključuje da Kina ima koristi od regionalne stabilnosti i ne želi izazivati unutarašnje podjele, podrivanje pristupa EU ili umanjenje povjerenja u demokratske sisteme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh