BiH

VSTV: U BiH nedostupna trećina osumnjičenih za ratne zločine

U predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je 30 posto nedostupnih lica, a to su za sada nerješivi predmeti.

No image - Haber.ba

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je saopćilo u srijedu kako je u predmetima ratnih zločina 30 posto nedostupnih lica, a to su za sada nerješivi predmeti.

Na sjednici ovog tijela u Sarajevu preporučeno je da se organizirae regionalna konferencija na najvišem nivou na kojoj bi ovaj problem bio razmotren, prenosi Fena.

Članovi VSTV-a su razmatrali izvještaj za prošlu godinu o radu na predmetima ratnih zločina u tužilaštvima i sudovima, kao i tematski izvještaj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovioni pod nazivom “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine”, javio je BIRN BiH.

Ružica Jukić je kolege iz Stalne komisije za efikasnost rada tužilaštava pitala o vraćanju optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine na doradu, pa čak i zahtjevima da optuže određena lica, što, kako je navela, nije u skladu sa zakonom.

Višestruko vraćanje optužnica
Slavo Lakić je kazao da se Stalna komisija bavila višestrukim vraćanjem optužnica i prije izvještaja OSCE-a i da postoje različita tumačenja tog pitanja.

Željka Radović je rekla da se optužnice moraju urediti u zadatom roku i da zakon ne poznaje vraćanje optužnica unedogled.

Goran Nezirović se osvrnuo na zaključke OSCE-a o opadanju osuđujućih presuda od 2016. godine, rasipanju finansijskih i ljudskih resursa, fragmentaciji i razdvajanju predmeta.

On je ocijenio da bi se VSTV trebao izjasniti o tim pitanjima ili da kaže da se ne može izjasniti.

Slavko Lakić je rekao da ne želi na sjednici Vijeća razmatrati određena pitanja, naglasivši da su to stvari koje treba razmatrati otvoreno na stručnim skupovima.

Na pitanje Ružice Jukić da li su sporna razdvajanja predmeta bila zakonita ili ne i u kom procentu, Željka Radović je kazala da Stalna komisija nije arbitar između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i OSCE-a.

Neopravdano razdvajanje predmeta
Stalnoj komisiji glavni tužioci dostavljaju izvještaje o razdvajanju predmeta.

Mahmut Švraka je rekao da se radi na rješavanju problema neopravdanog razdvajanja predmeta.

Dodao je da smatra da je neprihvatljivo da prilikom razdvajanja predmeta zbog smrti osumnjičenog tužilac dobija značajniji procenat u ostvarivanju norme.

VSTV je usvojio zaključke u vezi s dvjema preporukama iz OSCE-ovog izvještaja koji se odnose na ovu instituciju.

U vezi s prvom preporukom o disciplinskoj odgovornosti u slučaju nepoštivanja mjera propisanoj Državnom strategijom, zaključeno je da se to već nalazi u revidiranoj strategiji, čije se usvajanje očekuje.

Nisu izaabrani zamjenici glavnog tužioca
U vezi s preporukom da se imenovanja zasnivaju na relevantnom iskustvu i da se navede traženi nivo i polje stručnosti za određeno radno mjesto, zaključeno je da se predviđenim procedurama ta preporuka već ispunjava.

Izbor dvoje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine odgođen je za narednu sjednicu, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Na sjednici je jednoglasno usvojeno mišljenje da su rezultati rada Vrhovnog suda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2018. godini bili zadovoljavajući.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh