BiH

NA MIGRANTSKIM RUTAMA: POGLEDAJTE SA ČIME SE SUSREĆU PRIPADNICI GP BIH

Kao što je sprječavanje ilegalnog ulaska u državu, i sprječavanje ilegalnog izlaska iz države je isto tako zadatak Granične policije Bosne i Hercegovine. U protekle dvije godine, pojavom migrantske krize, Granična policija Bosne i Hercegovine ima pune ruke posla. Naša ekipa je provela noć sa pripadnicima Granične policije, a u nastavku pogledajte kako je to sve izgledalo.

Pripadnici Granične policije BiH suočavaju se sa brojnim izazovima na terenu. U posljednje dvije godine svakodnevno se bore sa ilegalnim migracijama. U graničnoj policiji kažu da se sa ilegalnim migracijama bore uspješno onoliko koliko im njihovi resursi dozvoljavaju, prenosi BHRT.

Danijel Trivunić, pomoćnik komandira za operacije i organizacije GP Izačić

Sva oprema koju dobijemo, koja je namijenjena za nadzor granice ce nam mnogo pomoci. ovaj sad dio koji imamo je nedovoljan. potrebno nam je dvogleda, termovizijskih kamera, medjutim nama je najpotrebniji ljudski potencijal. Džaba sva oprema ako je nema ko nositi.

Velika je površina koju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine pokrivaju pripadnici Granične policije. Naime, granična crta između Unsko-sanskog kantona i Republike Hrvatske iznosi 242 kilometra, tako da migranti preko više ruta pokušavaju preći granicu i ući na teritoriju Republike Hrvatske. Međutim, najviše njih na GEJM ide preko Plješevice.

Danijel Trivunić, pomoćnik komandira za operacije i organizacije GP Izačić

Mi u okviru svih svojih mogucnosti se uspjesno borimo protiv ilegalnih migracija. mozda ljudima se to ne cini tako jer vbidjaju migrante po bihacu i kladusi. medjutim ono sto ne vide su nase stalne patrole na zelenoj granici

Šta se dešava u noćnim satima, kako izgleda gejm, te na šta sve nailaze i granični policjaci, ali i sami migranti?

BHT će noć provesti sa pripadnicima granične policije BiH u patroliranju državnom granicom u rejonu Plješevice. Ove su slike postale svakodnevnica. Migranti idu i u manjim i u većim grupama. Na gejm kreću sa torbama punim hrane i ostalih potrepština. Međutim, namirnice se brzo potroše, a sve u zavinosti od vremena provedenog na gejmu. Ovu grupu izgladnjelih i umornih Iračana sreli smo u njihovom povratku sa neuspješnog gejma. Nezadovoljni, odlučili su se vratiti u Sarajevo i ovom rutom više neće pokušavati preći granicu. Kažu, zbog Hrvatske policije.

Migranti:

Razbili su nam mobitele, pocijepali novac 11:08 ja sam jednom probao preći granicu, a oni su probali više puta.

Želim se vratiti u Sarajevo, vrlo sam umoran, bole me noge.

Slovenija i Hrvatska su veliki problem. Pocijepaju nam novac.

Samo nekoliko kilometara dalje nailazimo na novu grupu migranata. Ova kuća u vlasništvu Unsko-sanskih šuma na Pršinim uvalama, postala je na neki način stanica za prenoćište ili kratki predah pred posljednje kilometre do Hrvatske granice.

Kraj migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini još nije na pomolu, kao ni bilo kakav dogovor između država. Zima je na pragu, a broj migranata u državi je sve veći.

Smještajni kapacitetu su popunjeni, a ko zna koliko je još ovakvih noći pred migrantima, ali i graničnom policijom.

Hladnoća, divlje svinje, medvjedi, nepristupačan teren, minska polja… sa svim tim se večeras susrela i naša ekipa u patroliranju državnom granicom sa pripadnicima granične policije. Međutim, ništa od toga ne spriječava migrante da pokušaju preći granicu sa republikom Hrvatskom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh