BiH

Zvizdić: Zbog antiustavne blokade “zarobljeno” milijardu eura

Vijeće ministara BiH zasjedalo je danas u Sarajevu, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjedavajući Denis Zvizdić.

Denis Zvizdić - bportal.ba

Odgovor na pokušaje manipulacije

Današnja sjednica, kako je kazao Zvizdić, bila je 177. po redu, a 33. od novembra prošle godine. Zaključno sa današnjim zasjedanjem, Vijeće ministara je jednoglasno razmatralo i usvojilo više od 800 različitih materijala bitnih za sve građane i kompletnu državu BiH.

– Ovo je jedan kratki odgovor na pokušaje manipulacije pojedinaca i političkih subjekata o tome da je Vijeće ministara u potpunoj blokadi, što naravno nije istina – rekao je Zvizdić.

Postignut je potpuni konsenzus – jednoglasno je usvojen tekst pisma podrške vezano za Termoblok 7 TE uTuzli, koje će biti upućene na odgovarajuće adrese.

Vijeće ministara BiH danas je, pojašnjava Zvizdić, usvojilo Sporazum o investicijskom grantu između BiH i Evropske investicijske banke, vrijedan 19 miliona eura, vezano za izgradnju Koridora Vc, odnosno dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug.

– Ovaj projekat će povećati i dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj, na način da će povećati prosječni godišnji i dnevni promet za više od 23 posto i povezati postojeću magistralnu cestu M-17 sa Koridorom Vc – kaže Zvizdić.

Također, usvojen je Ugovor o grantu za izuzetno važan Projekat regionalnog vodovoda Plava voda, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz SIDA – EBRDII programa za komunalni okoliš i klimu, a koji će, kako je naveo, obezbijediti pouzdano i dugoročno snabdijevanje vodom za općine Travnik, Zenica, Busovača i Novi Travnik.

Riječ je o grant sredstvima u iznosu od dva miliona eura, a dosada je za taj projekat odobreno 22 miliona eura, od čega je 11 od strane EBRD-a i 11 od strane Banke Vijeća Evrope.

Usvojen je i Prijedlog ugovora o izgradnji regionalne deponije za kruti otpad za općine Živinice, Banovići i Kladanj, koju će finansirati EBRD. Radi se o projektu vrijednom pet miliona eura koji treba da bude završen do kraja 2021. godine.

Usvojeni brojni sporazumi

Utvrđen je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. Riječ je o 10 mostova na državnoj granici preko Save, Une, Maljevca i Korane.

– Podsjećam da smo prije par sedmica isti sporauzm usvojili sa Srbijom za rekonstrukciju i održavanje cestovnih mostova između BiH i Srbije. Tada je bilo riječ o nekih 13 definiranih mostova, tako da to sada imamo i sa jednim i sa drugim susjedom BiH – dodaje Zvizdić.

Usvojen je i Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji za 2018. godinu, koja daje dotaciju BiH u iznosu od 14 miliona eura, od čega se četiri miliona odnose na energetsku efikasnost u javnim zgradama, a 10 miliona za zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci.

Također je usvojena Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekt rehabilitacije puteva u RS) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čija je ukupna vrijednost 100 miliona eura, kao i dva amandmana na ugovore o rekonstrukciji i unapređenju bolnica u RS-u, sa dodatnim sredstvima u iznosu od 15 miliona eura.

– Sa današnjim sporazumima imamo ukupno oko 45 sporazuma koji se nalaze u nekoj od faza odbravanja ili na Predsjedništvu BiH ili na Parlamentu. I ovo je ustvari još jedan dokaz da nerad Parlamenta BiH, odnosno antiustavna blokada njegovog rada se negativno odražava na sve građane BiH, na kompletnu teritoriju BiH. Ponavljam, zbog takve antiustavne blokade u ovom trenutku stoji zarobljeno više od milijarde eura, to su sredstva koja čekaju na svoju konačnu implementaciju a kojom bi značajno unaprijedili ekonomsku, ali i situaciju u oblasti zaštite okoliša, zdravlja ljudi, povećanja i unapređenja životnog standarda svakog građanina – precizirao je Zvizdić.

Umjesto da se posvetimo takvim pitanjima, nastavlja, svjedočimo vještačkom kreiranju novih političkih tenzija, ili neodrživom kreditnom zaduživanju koje je u ovom trenutku prisutno posebno u RS-u i koje vodi u jednu vrstu ekonomske i društvene regresije.

Javna zaduženost BiH

Kada je u pitanju Informacija o stanju javne zaduženosti, koja je također danas usvojena, na dan 30. juna ove godine javna zaduženost BiH iznosila je 11 milijardi i 157 miliona KM. Od toga na vanjski dug otpada 8,2, a na unutrašnji 2,9 milijarde KM.

– Udjel javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu je 31,42 posto i po tome smo sasvim sigurno najbolji u našem regionu, posebno i zbog činjenice da je 60 posto kreditnih sredstava usmjereno na izgradnju infrastrukture, 25 posto ide ka javnom sektoru, a 15 posto za privredne djelatnosti – naglašava Zvizdić.

Suština je, dodaje, da idemo ka smanjenju javne zaduženosti i vanjskog duga BiH, i da struktura duga omogućava ulaganja u one projekte koji će omogućiti ubrzani i dinamiziran ekonomski razvoj.

Odgovarajući na pitanje novinara, Zvizdić je kazao kako bi volio da dinamika izgradnje Koridora Vc bude onakva kakvu je u operativnom smislu realizira Vijeće ministara BiH.

– Mi smo vrlo operativni kada govorimo o onom nivou nadležnosti koje imamo u smislu obezbjeđivanja potrebnih sredstava za izgradnju Koridora Vc. Nijedan sporazum nije stajao ni minut duže nego što je to bilo potrebno unutar naših procedura. I ponavljam, u ovom trenutku mislim da zaključno sa današnjom sjednicom i odobravanjem ovoga sporazuma, od ove milijarde eura nešto više od 500 miliona je u parlamentarnoj proceduri, čeka na ratifikaciju i odobravanje da bi ta sredstva postala u potpunosti operativna – navodi Zvizdić.

Kada do toga dođe, dodaje, očekuje da oni koji su za to nadležni – entitetske vlade i javna preduzeća za izgradnju autoputeva i puteva, budu spremni da mogu operativno realizirati ta sredstva.

O sastanku u Beogradu

Komentarisao je i sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će u subotu biti održan u Beogradu.

– Ja za razliku od možda nekih drugih dužnosnika iz našeg regiona, volim daleko više govoriti o saradnji između država, nego o saradnji između naroda. Dakle, ja preferiram saradnju između neovisnih suverenih država, a u ovom slučaju BiH i Srbije – rekao je Zvizdić.

Naglašava da se bilo ko ne može i ne treba miješati u unutrašnje poslove drugih država, kao što se ni BiH ne miješa u unutrašnje poslove bilo koje države, pogotovo ne u unutrašnje poslove svojih susjeda.

– I to je ono što očekujem, ako dođe do tog susreta u subotu. Očekujem takve zaključke i poruke predsjednika Vučića koje će voditi ka daljoj stabilizaciji ukupnih odnosa između BiH i Srbije, stabilizaciji odnosa u čitavom regionu – navodi Zvizdić,pišu Vijesti

Očekuje, nastavlja predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poruke poštivanja suvereniteta, teritorrijalnog integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta BiH, poruke mira, međusobne saradnje, na bazi uzajamnog poštovanja.

– Smatram da u tom pravcu treba ići, jer to su segmenti koji su ustvari najvažniji za države zapadnog Balkana – mir, stabilnost, dalja demokratizacija društva i, u slučaju BiH, integracije. Dakle reintegracija BiH, kada govorimo o našim unutrašnjim prilikama, konsolidacija našeg stanja i naravno, po mom stavu i mišljenju euroatlantske integracije koje će donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet – rekao je Zvizdić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh