BiH

Obilježena 27. godišnjica bitke na Žuč

Obilježena je dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Žuč u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća.

No image - Haber.ba

Tog 18. septembra 1992. godine krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. U ofanzivi koja je trajala pet dana poginula su 23 pripadnika Armije R BiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je petnaest, a trideset i šest je ranjeno.

Na spomen obilježju u naselju Ugorsko odata je počast, a obilježavanje ove godišnjice nastavljeno na lokalitetu Tri bukve. Tu je upriličen i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima.

Potresan rad o svom dedi pročitala je Lamija Hadžihasanović, unuka Muje Šejte. Uime Općine Vogošća, kao sponzora ovog događaja, obratio se pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić koji je naglasio kako se prisjećamo ljudi koji nisu žalili svoje živote da daju u borbi za slobodu Vogošće i Bosne i Hercegovine. Pozvao je sve okupljene da u svojim porodicama i svom okruženju nastave širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim.

Delegacije iz Vogošće i susjednih općina položile su cvijeće na spomen obilježje podignuto komandantu Muji Šejti, saopćeno je iz Općine Vogošća, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh