BiH

Nema elemenata ratnog zločina: Interpol ukinuo potjernicu za Selimom Bešlagićem

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić.

No image - Haber.ba

Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u Tuzli u slučaju Tuzlanska kolona, piše “BHRT“.

-Ovim slučajem bavilo se i Tužilaštvo BiH, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi sa Tuzlanskom kolonom. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužilaštvo nije odustalo od tužbe u vezi sa Tuzlanskom kolonom- kaže Bešlagić.

Bešlagić pojašnjava da je Tužilaštvo BiH, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju Tuzlanska kolona nema elemenata ratnih zločina.

Nakon dobijene potvrde iz Tužilaštva BiH, upućeno je pismo Interpolu nakon čega je dobijen odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada slobodan čovjek, prenosi Faktor.ba.

-U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno- kaže Bešlagić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh