BiH

Medvjed uništio pčelinjak sa 70 košnica

Na području podgrmečkog sela Grdanovci, koje je udaljeno oko 20 kilometara od Sanskog Mosta, medvjed je jučer uništio pčelinjak s oko 70 košnica.

uništen pčelinjak- Nezavisne

Pretpostavlja se da je riječ o istom medvjedu koji se posljednjih nekoliko sedmica spuštao blizu kuća u ovom selu, zbog čega su mještani u velikom strahu.

Inače, na ovom području veliki broj sanskih pčelara drži svoje košnice zbog bogate ispaše koju okolne šume i livade pružaju pčelama. Oni strahuju od štete, a jedan broj njih već je počeo s premještanjem košnica na druge lokacije.

Lovočuvar Izet Alagić kaže da je na ovom području viđena i medvjedica sa dva mečeta i da nikada nije zabilježeno da su se medvjedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela.

“Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su životinje gladne. Spuštaju se u blizinu naselja u potrazi za hranom i očekivati je da ovakvih slučajeva bude još više. U dosta sela danas ne živi niko, pa se medvjedi bez straha spuštaju u nizine”, kazao je Alagić.

Nedavno su “Nezavisne” pisale o starici Milki Milinković, koja živi u selu Grdanovci, čije je imanje medvjed posjećivao nekoliko dana uzastopno, zbog čega je ona živjela u velikom strahu.

Pretpostavlja se da samo na području sanskog lovišta danas živi oko 50 medvjeda iako je procijenjeni optimalni broj na tom prostoru oko 20.

U Lovačkom društvu “Sana” kažu da su u pitanju zaštićene životinje i da je organizacija eventualnog lova na medvjeda skupa i komplikovana. Ipak, procjenjuju da će se situacija početkom oktobra, kada počinje nova lovna sezona, popraviti, jer će lovci s psima biti prisutni u lovištu, što će otjerati ove zvijeri u njihova prirodna staništa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh