BiH

Protest u HP Mostar: Ovo je klasični primjer mobinga

Jutros u devet sati, kako je i najavljeno iz Nezavisnog sindikata zaposlenih HP Mostar, radnici ovog preduzeća održali su jednosatni štrajk upozorenja, zbog, kako su naveli, odavno poznatih razloga

. Razlozi su male plate, nedostatak radnika u proizvodnim sektorima, loša organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka radnika, veći pritisak na radnike od nadređenih na pojedinim radnim mjestima i tako dalje.

– I ranije je bilo situacija poput današnje. Vremenom sam naučila da budem vani, iako nije svejedno. Treba izdržati minuse i mostarskih plus 40. Tokom posljednjih pet godina je nesnošljivo. Mizerno smo plaženi za posao koji radimo. Osam godina radim vozeći bicikl. I onda pomislim: “Bože moj, koliko smo za to vrijeme uštedili goriva?“, kazala je Julija Šagolj, radnica HP Mostar.

Predsjednik Sindikata uposlenih Tomislav Erić kazao je da danas nisu nezadovoljni samo poštari.
– To je od nas krenulo. Nezadovoljstvo dugo traje. Prošle godine su ljudi htjeli napraviti haos. Imali smo problem kako doći do kolega iz srednje Bosne i zapadne Hercegovine, podsjetio je.

Deketrirao je ključne probleme u preduzeću.
– Troškovi života narasli su tokom deset godina, a naša plata se nije promijenila. Sadašnja uprava dala nam je dodatak od pet posto, ali se smanjio topli obork i dodatak na radni staž, tako da ustvari nismo ništa dobili. Imamo za stotinu KM platu nižu od prosječne u Federaciji BiH. Imam 27 godina staža, a maksimum koji naplatim je 1050 KM, kazao je.

Posebno je razočaran zbog pritisaka koje trpe radnici.
– Pola kolega danas nisu izašli jer se plaše. Imamo konkretan primjer mobinga. Svim našim članovima je zaprijećeno da ne smiju izaći, kazao je Erić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh