BiH

Grabovica 26 godina kasnije: Zločin kojem nije presuđeno do kraja

Polaganjem vijenaca i služenjem svete mise u Grabovici kod Jablanice obilježena je 26. godišnjica stradanja 33 civila hrvatske nacionalnosti koja su u septembru 1993. likvidirali pripadnici Armije RBiH.

Grabovica - PR/Haber.ba

Porodice i danas tragaju za 17 tijela za koja ne znaju jesu li su pokopana ili bačena u Neretvu.

Obilježavanju su pored porodica žrtava i svjedoka prisustvovali predstavnici boračkih udruženja proistaklih iz HVO-a, delegacija HNS-a BiH predvođena predsjednikom Draganom Čovićem, te brojni drugi.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je institucije da konačno počnu raditi na ovom slučaju, da se ostaci žrtava pronađu, a nalogodavci i izvršioci adekvatno kazne.

Predsjednik Udruženja žrtava Grabovice Josip Drežnjak u emotivnom govoru prisjetio se stradalih, prije svih članova svoje porodice, a ponajviše najmlađe žrtve. Riječ je o Mladenki Zadro. Ubijena djevojčica imala je četiri godine.

Sa ovog mjesta još jedna molba ili vapaj ka institucijama da pokušamo naći makar košćicu, pa da za sljedeću godišnjicu možemo reći da smo pronašli jednu košćicu ako ne možemo naći jedno tijelo, rekao je predsjednik Udruge stradalnika “Grabovica 93”.

Naglasio je i da pravosuđe još uvijek šuti u ovom slučaju, te da osim dva pojedinačna predmeta za ubistva članova porodica Marić i Zadro nema pravosudnih pomaka.

Kao i ranijih godina, ni danas vam nemam reći nešto novo. Od 1994. sve informacije o Grabovici završavaju isto. Ostaci tijela koji su pronađeni govore o koliko je zločin bio strašan. Ključni dokazi koji nisu bili dostupni u Haagu na suđenju Seferu Haliloviću danas su dostupni. Dostavili smo dvije direktive i četiri video zapisa, ali još uvijek nismo dobili informaciju što je s tim. A 2017. smo to uradili. Tužiteljstvo je uredno preuzelo dokaze, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh