BiH

Kako su svjetski mediji pisali o Povorci ponosa u Sarajevu

Svjetski mediji jučer su s velikom pažnjom pratili dešavanja vezana uz prvu Bh. povorku ponosa koja je održana na sarajevskim ulicama.

Povorka ponosa u Sarajevu - N1

Ono što posebno ističu jeste da je ova povorka održana uz veliku prisustnost policije i drugih sigurnosnih snaga te da je broj policajaca na ruti kretanja povorke bio oko 1000 pripadnika, piše “N1“.

Navodi se i da se na čelu kolone nalazio transparent s natpisom ‘Ima izać” koji je bio i glavni moto ovogodišnjeg okupljanja.

Agencija “AP” čiju vijest prenose i drugi svjetski mediji navodi da su učesnici povorke koristili pištaljke i bubnjeve dok su im s balkona mahali oni koji su odlučili dati podršku ovom okupljanju.

Također se navodi kako je nedaleko od ove rute kretanja održano i drugo okupljanje nekoliko desetina osoba koje je pozvala jedna kako se navodi konzervativna muslimanska grupa koja se protivi održavanju povorke.

Prema “AP-ovom” izvještaju protivnici su povorku opisali kao ‘grijeh’ i ‘poniženje’ za Sarajevo te da su na kraju okupljanja simbolično održali molitvu.

Svjetski mediji se pozivaju i na lokalne medije koji su izvijesitili da je povorci prisustvovao i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson te da se povorka smatra svojevrsnim testom za Bosnu i Hercegovinu na putu prema Evropskoj uniji.

Televizijska stanica Euronews iz Sarajeva je imala direktan prijenos u saradnji sa agencijom “AP” koji je također bio dostupan na njihovom YouTube kanalu za širu svjetsku publiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh