BiH

Počela prva Bh. povorka ponosa

Krenula je prva Bh. povorka ponosa koja se održava u centru Sarajeva. Učesnici i učesnice Povorke pod sloganom Ima izać’ prošetat će od Vječne vatre do Trga BiH. Povorka je počela u 12 sati i trajat će do 14 sati.

Povroka kreće za nekoliko minuta. Više stotina osoba učestvuje na prvoj Bh. povorci. Veliki broj policajaca osigurava povorku. Povorku su podržale brojne javne ličnosti u BiH, prenosi VoA.

Brojni učesnici i učesnice prve Bh. povorke ponosa stižu u Ulicu Maršala Tita u Sarajevu, pred Vječnu vatru.

Na Povorku su pristigle i osobe izvan BiH. Podrška dolazi od brojnih javnih ličnosti.

Za nešto manje od 45 minuta će krenuti povorka ponosa od Vječne vatre prema Trgu BiH, gdje se nalaze Vijeće ministara i Parlament BiH.

Organizatori su pristigli na lokaciju okupljanja Povorke, a policija je obavila pregled rute kojom će Povorka proći.

U 11 sati počet će se okupljati građani koji će podržati prvu Bh. povorku ponosa.

Organizatori su za danas spremili veliki broj transparenata, majica, bedževa i drugih materijala koji označavaju i promoviraju prava lezbejki, gej, bise*sualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

Do prve Bh. povorke ponosa preostalo je nešto manje od dva sata. Podršku pružile brojne javne ličnosti.

Organizatori povorke ponosa kažu da je povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba (lezbejki, gej, bise*sualnih, trans, interspolnih i queer osoba) i predstavlja borbu protiv sveprisutnog nasilja.

„Povorkom ponosa zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke”, navodi se na stranici Bh. povorke ponosa. „Najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su nevidljivost, izoliranost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje, kako u javnom tako u i privatnom prostora.”

Uprkos problemima sa kojima se suočavaju LGBTIQ osobe, zajednica se mahom protivi održavanju povorke ponosa, pa će se tako jedna grupa ljudi održati kontra skup.

Očekuje se da će na Bh. povorci ponosa učestvovati više od 500 osoba, a događaj će osiguravati više od 1.000 policajaca.

Povorci ponosa odazvat će se i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Poruka ambasadora Nelson povodom Bh. povorke ponosa

Ista ljudska prava za sve – to je suština Bh. povorka ponosa. Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali.Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu – koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca – da pokaže toleranciju i uvažavanje različitosti. Mi u potpunosti podržavamo prvu Bh. povorka ponosa, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati. Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno.

Gepostet von United States Embassy to Bosnia and Herzegovina am Mittwoch, 4. September 2019

„Očekujemo da će vlasti i građani pobrinuti da ovaj događaj prođe bezbjedno i dostojanstveno”, kaže Nelson. „Ovo je šansa za BiH, koja želi biti otvorena, multikulturalna zemlja, da prihvati svoje raznolikosti i pokaže toleranciju i poštovanje za svakog pojedinca.”

BiH je jedina balkanska zemlja u kojoj do sada nije održana povorka ponosa.

Godine 2017. LGBTIQ osobe planirale marš kroz centar Sarajeva, ali su im vlasti to zabranile. Zbog nedobijanja dozvole protestovali su ispred Vlade Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh