BiH

Igor Crnadak pozvao evropske strukture da pomognu deblokadu Parlamenta BiH

Мinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Bratislavi sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OSCE-a.

Igor Crnadak i Miroslav Lajčak - MVP BiH

Ministri Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, te procesu formiranja nove Evropske komisije.

Usaglasili su se da je neophodno u što kraćem roku u BiH formirati Vijeće ministara BiH te Vladu Federacije BiH kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti bila spremna za provođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Мinistar Crnadak istakao je da je nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje voditi ovaj proces. Dodao je da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje – navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je, također, da je ministar Crnadak pozvao Lajčaka da evropske strukture, koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti, pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. On je dodao da za blokadu nema nikakvog razloga i naglasio da je zbog nefunkcioniranja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana, koji direktno utiču na život građana BiH.

Tokom razgovora bilo je i riječi o aktivnostima i prioritetima u radu OSCE-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o izvještaju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava o održanim općim izborima u BiH prošle godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh