BiH

Mostarci traže javnu raspravu o sudbini deponije Uborak

Problem regionalne deponije Uborak u sjevernom dijelu Mostara daleko je od svog rješenja. Kažu da deponija djeluje bez potrebnih dozvola te da nadležni ne poštuju dogovor zbog kojeg je prekinuta ljetošnja blokada Uborka koja je trajala jedanaest dana.

Deponija Uborak - Pogled.ba

Večerašnjim zborom građana stanovnici tog dijela grada još jednom će ukazati na probleme u funkcionisanju deponije Uborak te zaprijetiti mogućim blokadama ako se nešto ne promijeni u narednom periodu.

Nijaz Hodžić, jedan od lidera građanskog bunta zbog Uborka, kaže kako nadležni iz Grada Mostara apsolutno ne poštuju dio dogovora koji se odnosio na izmještanje deponije, odnosno pronalazak nove lokacije.

“Nije formirana čak niti radna grupa koja bi radila na tome, a čak su zatražili izdavanje nove okolišne dozvole što najbolje govori o njihovim namjerama da poštuju dogovor. Nadležni i dalje nastavljaju kao da se ništa nije desilo, a aktuelna deponija kompletnu papirologiju vuče od one ranije i radi nelegalno”, kazao je Hodžić.

Posljednje tvrdnje građana o nelegalnosti rada deponije odgovorni iz ove javne kompanije nastojali su demantovati, ali ništa se nije uradilo na približavanju stavova s mještanima.

“Mi tražimo održavanje javne rasprave gdje će građani, nadležni, ali i svi zainteresirani moći kazati šta zaista žele po pitanje dalje sudbine Uborka”, kazao je Hodžić.

Deponija Uborak je gorući problem već desetak godina, a sve je eskaliralo u junu kada su je mještani držali u blokadi 11 dana. Blokada Uborka dovela je Mostar na rub ekološke katastrofe, a dogovor koji je postignut garantovao je mještanima da će nadležni krenuti u pronalazak nove lokacije za deponiju, kao i odlaganje otpada u skladu s najstrožim propisima.

“Kako se poštuje taj dio dogovora mi ne znamo, jer nam direktor Bećirević ne dopušta da imamo uvid u ono što se kamonima dovozi na deponiju”, kazao je za “Klix” Nijaz Hodžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh