BiH

“Vozači ne napuštaju BiH zbog finansija”

On napominje da jedan od većih problema predstavlja spora procedura carinskog nadzora, odnosno preduga čekanja na graničnim prijelazima

Kamioni - Nezavisne.com

Za danas planirana osnivačka skupština novog udruženja vozača kamiona međunarodnog transporta za područje cijele Bosne i Hercegovine nije održana jer u Zenicu, gdje je održan sastanak, nije pristigao dovoljan broj vozača da bi se moglo punopravno odlučivati,prenosi Fokus.

Prema riječima jednog od inicijatora sastanka Damira Bečovića, u međunarodnom transportu sudjeluje više od 600 preduzeća s oko 6.000 voznih jedinica te između 7.000 i 8.000 vozača, ali ih je u Zenicu danas došlo tek 20-ak. Dogovoreno je samo da će osnivačku skupštinu ponovo pokušati organizirati za mjesec.

– Činjenica da imamo Zakon o međunarodnom cestovnom prometu iz 2001. godine te da od tada nije bilo izmjena i dopuna tog zakona, dovoljno govori o potrebi hitnog djelovanja. Jer, imamo evidentan problem odlaska vozača iz BiH, a što će tek kulminirati. Naša procjena govori da ljudi ne odlaze zbog finansija, nego zbog barijera u svakodnevnom radu – kazao je Bečović.

On napominje da jedan od većih problema predstavlja spora procedura carinskog nadzora, odnosno preduga čekanja na graničnim prijelazima.

Zbog toga, dodaje on, traže bolje uslove za vozače na carinskim terminalima te smatra kako bi formiranjem novog udruženja mogli pristupiti sistemskom rješavanju svog statusa, uz partnerski odnos s nadležnim državnim institucijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh