BiH

Ruska ambasada proglasila Sporazum lidera propalim

Ambasade Rusije u BiH oglasila se posebnim saopštenjem za javnosti u vezi sa izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Petar Ivancov - Pressrs.ba

Nismo se mogli složiti sa procjenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od OHR i partnera po PIC-u. Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter“, saopštili su.

Kako dalje navode, neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju neophodnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

Situacija koja je nastala zahtjeva urgentne mjere, nažalost, ponuđeni nacrt izjave odstupa od toga. Istovremeno mi smo prinuđeni konstatovati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. avgusta Načela o formiranju Vijeća ministra, praktički je propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati“, tvrde iz Ruske ambasade.

Smatrali su, kažu, potrebnim da to jasno iznese u izjavi, ne samo da se pozove na dijalog, već da se predloži da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu Načela od 5. avgusta.

Predložili su i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomate, usredotočivši se na onim temama koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe (oni su se našle u načelima) i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima BiH i njenim međunarodnim obavezama. Ubjeđeni smo da odluke koje omogućavaju formiranje Vijeća ministara BiH mogu se donijeti narednih dana, u skladu sa spomenutim sporazumom između lidera tri vodeće političke stranke u BiH, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh