BiH

Medvjed svaki dan “posjećuje” staricu kod Sanskog Mosta

Milka Milinković (70), koja živi u podgrmečkom selu Grdanovci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, u posljednje vrijeme živi u strahu od medvjeda koji se spušta iz obližnjih šuma i svakodnevno je posjećuje.

Milka Milinković - Nezavisne.com

“Jednog dana čujem psa kako laje i ne prestaje. Izađem iz kuće i spustim se blizu bašte, kad imam šta vidjeti. Medvjed krši grane i bere jabuke. Od straha mi se noge odsjekle. Vratim se u kuću i zaključam, provirim kroz prozor, kad on se izvalio u bujad ispod jabuke. Pas laje na njega, a on ne benda”, prepričava Milka za “Nezavisne” ovaj nesvakidašnji događaj.

Kaže kako se nikad do sada nije dogodilo, niti je ona čula, da se medvjed spustio u selo, u blizinu kuća. Dodaje kako je posljednjih nekoliko dana ova zvjerka svakodnevno posjećuje i da se, čim začuje njegovo brundanje, zatvara u kuću.

Inače, prvi Milkin komšija stanuje na nekoliko kilometara udaljenosti, a ona već 12 godina, od kada joj je preminuo suprug, živi samotnjačkim životom, te dodaje kako ima sina koji živi u Srbiji.

“Čula sam od drugih da medvjede viđaju blizu, ali nisam vjerovala. Sigurno je gladan, pa se gosti mojom jabukom”, kaže starica.

U selu Grdanovci danas je naseljeno svega desetak kuća i to mahom osobama u starijoj životnoj dobi. Milka kaže kako nema nikakvih primanja, te da preživljava od pomoći koju dobije od rodbine te poljoprivrede.

Nju je juče obišao lovočuvar Izet Alagić, te joj donio petarde za plašenje medvjeda. Alagić kaže kako se oni sve češće viđaju i susreću u blizini podgrmečkih sela zbog toga što su gladni i tragaju za hranom.

“Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su životinje gladne. Spuštaju se u blizinu naselja u potrazi za hranom i može se očekivati da ovakvih slučajeva bude još više”, kazao je Alagić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periode evidentirano je više slučajeva da su medvjedi pčelarima uništili košnice, a na meti su im i zasadi voća.

U Lovačkom društvu “Sana” kažu kako se brojno stanje medvjeda u posljednjih desetak godina znatno povećalo, ali da je lov na njih praktično onemogućen zbog komplikovanih pravnih propisa koji to regulišu. Procjenjuje se da samo na području sanskog lovišta danas živi pedesetak medvjeda iako je procijenjeni optimalan broj tih životinja dvadesetak.

U narednom periodu, kako se procjenjuje, ovakvih događaja moglo bi biti sve više, s obzirom na to da su sela napuštena i medvjedi se bez straha spuštaju do naseljenih mjesta u nižim područjima. Očevici govore da su nedavno primijećeni na svega nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u blizini vikend naselja na području Sanskih brda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh