BiH

Ritiman: Prisustvo EUFOR-a zalog posvećenosti EU miru i stabilnosti u BiH

Operativni komandant EUFOR-a, generalpukovnik Olivije Ritiman (Olivier Rittimann) predvodio je vojnu delegaciju EU tokom posjete Bosni i Hercegovini od 26. do 28. avgusta, čiji je cilj bila posjeta misiji EUFOR-a, te sastanci sa međunarodnim i bh. zvaničnicima.

No image - Haber.ba

Dočekao ga je komandant snaga EUFOR-ove operacije Althea, generalmajor Rajnhard Trišak (Reinhard Trischak), saopćeno je iz EUFOR-a.

Dvojica generala sastala su se sa visokim predstavnikom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU, članovima Predsjedništva BiH, ministrima odbrane i sigurnosti BiH, kao i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Izrazivši zahvalnost za podršku koju pruža EUFOR, članovi Predsjedništva BiH istakli su dobru suradnju između EUFOR-a i struktura BiH, civilnih i vojnih, koja se naročito odnosi na Ministarstvo odbrane.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Trišak podvukao je značajan napredak postignut unutar Oružanih snaga BiH, naglasivši da one, kao jedna od institucija koja prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u BiH uživa najveće povjerenje, pružaju primjer kako se izvršavaju zadaci, prenosi “Avaz“.

– Naročito se ističe Deminerski bataljon – rekao je generalmajor Trišak, navodi se u saopćenju.

EUFOR posmatra, savjetuje i pruža podršku Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH u njegovim operacijama.

Također, EUFOR podržava izvršenje plana Ministarstva odbrane BiH za rješavanje nestabilne municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, čime se doprinosi sigurnijem i stabilnijem okruženju.

Iz EUFOR-a ističu kako će kroz dvije sedmice biti potpisan Plan obuke i suradnje za 2020. godinu između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, te da će u oktobru biti izvedena EUFOR-ova godišnja vojna vježba ,,Brzi odgovor’’ u suradnji sa sigurnosnim partnerima u BiH, a radi provjere sposobnosti da se, u slučaju potrebe, dovedu značajne rezervne snage.

Generalpukovnik Ritiman izjavio je da, sve dok je razvoj situacije u BiH nepredvidiv, EUFOR mora zadržati fizičko i psihološko prisustvo kao vidljiv zalog posvećenosti Evropske unije miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

– Naša disciplina nije sprint, nego maraton – dodao je operativni komandant.

Generali su istakli da EUFOR i dalje budno prati sigurnosnu situaciju i usmjerava aktivnosti na svoj suštinski zadatak, a to je pomoć vlastima BiH, u okvirima nadležnosti, u održanju mira i stabilnosti u zemlji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh