BiH

“Povorka ponosa” u BiH biće održana: “Dobili smo garancije od Vlade KS i MUP-a”

Uoči održavanja prve povorke ponosa u BiH, najavljene za 8. septembar, Organizacioni odbor ovog okupljanja oglasio se saopštenjem za javnost u kojem podsjeća da je ova povorka nadležnim institucijama najavljena još 1. aprila.

No image - Haber.ba

“Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa. U dosadašnjem periodu smo dobili/e nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom povorke kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa”, istaknuto je u saopštenju.

Podsjećaju da je Bh. povorka ponosa mirni skup građana i građanki koji su institucije Kantona Sarajevo dužne osigurati prema već spomenutom zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma “Merlinka” 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

“Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo. Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. povorke ponosa – od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila”, navode organizatori u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh