BiH

Uklonjena bomba teška 226 kilograma kod Novog Grada

Avio-bomba teška oko 226 kilograma zaostala iz Drugog svjetskog rata uklonjena je jutros ispod drumskog mosta na rijeci Sani kod Novog Grada.

Uklonjena bomba teška 226 kilograma kod Novog Grada - SRNA

Bombu su uklonili pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je avio-bomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, a zatim pretovarena u vozilo, a biće neutralisana u Petkovcu, javlja “Tanjug”.

Prema njegovim riječima, bomba je teška 226 kilograma i ima oko 100 kilograma eksploziva.

Kos kaže da je akcija istraživanja, lociranja, uklanjanja i neutralisanja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Novom Gradu trajala od 12. avgusta.

“Radili smo sa pripadnicima češke policije i razmjenili iskustva. To je bila i prilika za obuku naših ronilaca. Radilo smo i sa opremom koju oni inače koriste”, rekao je Kos.

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao da je misija u Novom Gradu završena uspješno, te da su za njihov boravak opština Novi Grad i Republička uprava Civilne zaštite obezbijedili sve potrebne uslove.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da su avio-bombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina.

“Nadamo se da su sad građani bezbjedni i da su uklonjena sva eksplozivna sredstva”, rekao je Lukač.

On je dodao da je ove sedmice iz korita rijeke Sane uklonjeno ukupno sedam avio-bombi, od čega je šest izvađeno 22. avgusta, ispod željezničkog mosta.

Kod željezničkog mosta su 2016. uklonjene tri njemačke avio-bombe, a kod drumskog mosta prošle godine jedna engleska avio-bomba.

U Novom Gradu od 12. avgusta boravi 20 pripadnika češke policije, koji su radili zajedno sa pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite, pirotehničarima iz Srbije i pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite na uklanjanju zaostalih bombi iz Sane.

Misija je organizovana u okviru bezbjednosno razvojne saradnje MUP-a Češke i BiH koja traje od 2014. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh