BiH

Austrija objavila koliko je građana iz BiH dobilo njihovo državljanstvo

Mnogi od naših sugrađana koji su zauvijek otišli sa ovih prostora još uvijek posjeduje bh državljanstvo.

Austrijski pasoš - Byka

Austrijski zavod za statistiku objavio je podatke o broju dodjeljenih državljanstava u prvih šest mjeseci ove godine. Ukupno je dodijeljeno 5.349 državljanstava Austrije, za šest posto više nego u istom periodu prošle godine, a na prvom mjestu su građani BiH kojima je dodijeljeno 585 austrijskih državljanstava, zatom državljani Turske (485) i Srbije (418), piše “Byka“.

Ako pogledamo ranije objavljene podatke vidljivo je da su građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine činili najveći broj novoupisanih državljana Austrije i u 2018. godini kada je njih 1.033 dobilo austrijsko državljanstvo, na drugom mjestu su bili Turci (828), a na trećem mjestu državljani Srbije, (625).
Prema navedenim statističkim podacima, najviše novoupisanih Austrijanaca porijeklom iz BiH bilo je deset godina ranije, 2008. godine – 2.207, dok ih je svake naredne godine bilo između 1.000 i 1.200.

Također, prema ovoj statistici, više od 1,7 miliona stanovnika u Austriji nisu rođeni Austrijanci, što odgovara petini stanovništva. Svakom drugom učeniku u Austriji njemački nije maternji jezik.

U koje sve zemlje odlaze bh građani?

Prema podacima Eurostata, Austrija je druga zemlja u koju emigirira najveći broj građana naše zemlje. Na prvom mjestu je i dalje Njemačka. Procjenjuje se da je blizu 200.000 Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj i oko 166 000 u Austriji.

Po broju naših građana nakon Njemačke i Austrij, slijede Hrvatska u kojoj prema procjenama živi preko 410 000 bh iseljenika, Srbija sa oko 350 000 iseljenika, i Slovenija koja je postala konačno odredište za preko 100 000 bh građana. Od skandinavskih zemalja bosanskohercegovačka dijaspora najbrojnija je u Švedskoj oko 56 000 i Švajcarskoj 57 000, Danskoj 29 000, dok u SAD-u ona ima približno 150.000 ljudi.

Bosanskohercegovačko iseljeništvo je jako brojno i Australiji. Ekonomske migracije u ovu zemlju počele su 70-tih godina prošlog vijeka, a intezivirane po drugi put za vrijeme i poslije rata 1992 – 95. godine. Procjenjuje se da u Australiji živi više od 50.000 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih oko 95 posto posjeduje državljanstvo Australije.

Mnogi od naših sugrađana koji su zauvijek otišli sa ovih prostora još uvijek posjeduje bh državljanstvo. Takva situacija je uglavnom u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu- Švedska, Srbija i Hrvatska, potom SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland gdje tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva
U svim ostalim slučajevima – građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreči bosanskohercegovačkog. Za većinu dileme nema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh