BiH

Adil Osmanović: “Zlonamjerne izjave iz Hrvatske o podjeli BiH”

Posljednji istup bivšeg ministra inostranih poslova Hrvatske Mire Kovača predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene nezavisne države BiH.

No image - Haber.ba

Rekao je ovo za “Vijesti” zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović osvrćući se na sporni prijedlog hrvatskog zvaničnika o podjeli BiH na tri regije i izbornoj jedinici za Hrvate.

Nije dobro kada se bilo koji visoki funkcioner iz susjednih država miješa u unutrašnje stvari suverene nezavisne države BiH. Izjave Mire Kovača su neodgovorne, neozbiljne i zlonamjerne“, smatra Osmanović, koji je i ministar civilnih poslova BiH i novoizabrani poslanik u državnom Parlamentu.

Osmanović smatra da tvrdnje Kovača u suštini pokazuju da ne poznaje Dejtonski mirovni sporazum, čiji je potpisnik i Hrvatska.

Ovo što je iznio u javnosti je pokretanje ozbiljnih izmjena Dejtonskog sporazuma. Izjaviti tako nešto pokazuje nepoznavanje unutrašnjeg ustrojstva BiH i nepoznavanje Dejtonskog sporazuma“, ponovio je naš sagovornik.

On je mišljenja da je zagovaranje podjele BiH i izborne jedinice za Hrvate zlonamjerno i ne može se tumačiti kao izjava u predizbornoj kampanji.

Šta bi se desilo ako bi neki visoki zvaničnik Italije kazao da u Istri treba pokrenuti pitanje drugačijeg ustroja i rješavanje pitanja italijanske manjine? Svako bi rekao da je to miješanje u unutrašnje stvari nezavisne i suverene države. Stoga, svi funkcioneri kako u BiH, tako i u susjednim državama, moraju voditi računa o izjavama. Ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari susjednih država“, zaključuje Osmanović.

Podsjećamo, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač ocijenio je kako bi Hrvati u BiH s preustrojem ove zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima. Između ostalog, on je ocijenio kako Hrvati u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako “slučaj Komšić” ne bi ponavljao.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh