BiH

Manfred Leitner je novi komandant Višenacionalnog bataljona: Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva

Komandant EUFOR-a general-major Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti komandanta Višenacionalne brigade između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera, saopšteno je iz EUFOR-a.

Novi komandant glavnog operativnog sastava EUFOR-a Višenacionalne brigade Manfred Leitner prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu jedinicu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim ” i koja je povećena kulturi multinacionalosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a. On je kazao da na budućnost gleda sa povjerenjem:

“Zajednički, stojeći jedni uz druge, bićemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR.”

General-major Trischak odajući priznanje bivšem pukovniku Sanzu na njegovom vođstvu izjavio je:

“Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvoreno, vidljivo i opipljivo prisustvo u ime Evropske unije kako bi pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalne brigade tomu da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga što mi radimo.”

Odlazeći zapovjednik Brigade iskoristio je prigodu da se obrati svojim vojnicima:

“Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš zapovjednik u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadaće bez ijednoga incidenta.”

Nakon primopredaje zapovjedne dužnosti, komandant EUFOR-a general-major Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“, prenosi Patria.

Više od 100 vojnika Višenacionalne brigade dobilo je medalje taj isti dan zajedno sa svojim odlazećim zapovjednikom.

Višenacionalnu brigadu čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019. Višenacionalna brigada EUFOR-a će za tu prigodu biti ojačana elementima rezervnih snaga i ostvarivaće blisku saradnju sa lokalnim vlastima u BiH u uvježbavanju vještina potrebnih u opsežnim operacijama podrške miru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh