BiH

Zvaničnici iz SAD: “ANP je nevjerovatno važan”

Bivši i sadašnji američki zvaničnici iz State Departmenta te Pentagona poručuju kako je ANP izuzetno važan za Bosnu i Hercegovinu te da bi približavanje zemlje NATO-u bilo od suštinske važnosti.

NATO - Vijesti.ba

Odlazeći šef Delegacije EU u BiH Wigemark ističe tehničku stranu ovog dokumenta, ali i probleme koje je izazvao u vezi s nekim drugim integracijskim procesima.

Prvi čovjek State Departmenta za Balkan Matthew Palmer smatra da je neophodno da Bosna i Hercegovina preda ANP kako bi pojačala saradnju sa NATO-om. Također, dodaje da je neophodno da se nastave reformski procesi.

Postoji dogovorena politika na državnoj razini koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU. Država je ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU“, izjavio je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Bivši zvaničnik Pentagona Michael Carpenter kaže za “N1” kako su obje komponente ANP-a, vojna i civilna, od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Godišnji nacionalni plan je osnovni element kroz koji NATO priprema aspirante za eventualno članstvo u NATO-u. Nevjerovatno je važno da zemlje koje aspiriraju da postanu članice ANP uzmu ozbiljno. Na vojnoj strani se bavi nabavkom naoružanja I druge opreme koja je neophodna za članstvo u Alijansi I interoperabilnosti opreme tih zemalja I drugih saveznika. Na civilnoj strani uspostavlja procedure I vojne reforme kako bi bili u mogućnosti da učestvuju u NATO vježbama I operacijama. Zato je veoma važan instrument, zapravo je osnovni element za pripremu aspiranata za članstvo.

No, odlazeći šef delegacije EU u BiH smatra da bi na ANP trebalo gledati kao na tehnički dokument. Evropska unija upozorava da zbog ANP-a Bosna i Hercegovina ima probleme s drugim institucijama.

Slanje ovog ili nekog drugog dokumenta nije isto što i pristupanje NATO-u. Slanje planova ili pripremanje strategija prema EU ne znači članstvo u EU sutra. Ali je važno za ukupne radne odnose. Postoje i neke druge organizacije koje pate zbog sadašnjeg stanja, kao naprimjer Vijeće Evrope, malo vam fali da se pridružite WTO. Niko ne govori o tome, a postoji samo jedno pitanje, a to je kvaliteta ulja i niko to ne spominje“, rekao je Lars-Gunnar Wigemark.

NATO pakt je u proteklim mjesecima otkako je donesena odluka o odobravanju slanja ANP-a u Brisel u više navrata poručio kako je na Bosni i Hercegovini da odluči da li će ga poslati ili ne. Generalni sekretar NATO-a je u više navrata ponovio da bi Alijansa vrlo rado prihvatila nastavak i unaprijeđenje saradnje sa BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh