BiH

Sarajlije se guše u smradu

Bakterije koje stvaraju i razrađuju deponijski plin, posebno su izražene za vrijeme visokih temperatura, kazao je Podić

Nepodnošljiv smrad širio se proteklih dana Sarajevom. Dolazak jeseni i početak sezone grijanja godinama je Sarajlijama predstavljao početak agonije kad je u pitanju zagađenje zraka, ali agonija se nastavila i tokom ljetnih dana,prenosi Avaz.

Presušena Miljacka, kanalizacija, velike količine smeća oko kontejnera… samo su neki od razloga za smrad koji se širi ulicama glavnog grada. Građani navode da je vrijeme za uzbunu.

Iznad normale

Martin Tais, specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene, ističe za “Avaz” da trenutno mnogo faktora utječe na neugodne mirise.

– Mnogo je smeća u kontejnerima i oko kontejnera. Miljacka je presušila, dolazi do isparavanja, a tako je i s kanalizacijom. Tu je i veliki broj automobila, mnogo prašine – kazao je Tais.

Anes Podić iz Udruženje građana “Eko-akcija” ukazuje na još jedan problem.

Dominantan izvor

– U glavnom gradu je više od 150.000 registriranih automobila. Čak da nema ostalih izvora zagađenja, saobraćaj je dovoljan problem. No, tu je i deponija Smiljević, koja se posljednju deceniju skoro i ne održava. Od odloženog smeća stvara se deponijski plin, koji užasno smrdi, te se njegov smrad može osjetiti i do Blažuja – ističe Podić.

On dodaje da su bakterije koje stvaraju i razrađuju deponijski plin, posebno izražene u vrijeme visokih temperatura i vlažnosti te tada nastaje smrad koji je nepodnošljiv.

Velike količine kabastog otpada

Mirza Ramić, potparol preduzeća “Rad”, kazao je da oni redovno obavljaju zadatke.

– U preotekla dva dana velike količine kabastog otpada izbačene su u kontejnere, kao i iznutrice i kožice kurbana. Mi za to nismo nadležni, što je svakako i zakonom zabranjeno – kazao je Ramić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh