BiH

Bajram-namaz klanjan i u džamijama najudaljenijih planinskih srebreničkih sela

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica bajram-namaz klanjan je u devet obnovljenih džamija. Bajramske molitve čule su se iz obnovljenih džamija u Potočarima, Osmačama, Sućeske, Slapovića, Osata, Dobraka, te najudaljenijih srebreničkih sela Luke i Krušev Do.MIZ

No image - Haber.ba

Centralna bajramska manifestacija održana je u prepunoj Bijeloj džamiji, u centru grada, a bajramski namaz i hutbu predvodio je glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

– Pridržavajte se propisa klanja kurbana i vodite računa o kožicama koje treba predati na naše zbirno mjesto, jer su i kožice sastavni dio kurbana. Nemoj te zaboraviti, i za vrijeme bajramskih blagdana posjetiti roditelje, rodbinu, prijatelje i komšije bilo koje vjere oni bili – poručio je efendija Peštalić.

Osim postojećih sedam imama, angažirana su još tri, koji su bajramske namaze predvodili u džamijama gdje se redovno ne obavljaju vjerske aktivnosti. MIZ Srebrenica je ove godine od povratnika otkupio 600 kurbana, koji će biti zaklani i podijeljeni drugog dana Bajrama, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh