BiH

Vukota Govedarica: “Dodik je izdao Srbiju i Rusiju”

Dodik je nažalost poklekao i pokušao da prevari narod i RS, ali isto tako, sve je uradio iza leđa i Srbije i Rusije misleći da će mu blagoslov Wigemarka biti dovoljan, ističe bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Vukota Govedarica - Fena.ba

Naravno, to dolazi kao posljedica njegovog straha, vlastoljubivosti, ali i zbog ozbiljnih pukotina u njegovoj partiji – kazao je Govedarica u intervjuu za “Insajder“.

Naglašava da između redukovanog i neredukovanog Nacionalnog godišnjeg plana (ANP) za NATO nema nikakve razlike.

Usvajanje bilo kakvog dokumenta kojim se aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) u ovakvim okolnostima nas dovodi u problem – ističe Govedarica.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, podsjeća kako je davno rekao da ova utakmica između Dodika i lidera SDA Bakira Izetbegovića ne može imati neriješen ishod, jer su zahtjevi i sa jedne i sa druge strane postavljeni na maksimalističkoj osnovi i da jedan od dvojice mora pobijediti.

To znači da će jedan morati da bude gubitnik. Rekao sam da u toj utakmici lično navijam za Dodika, ali kako stvari stoje, Dodik i SNSD se nalaze pred velikim porazom – mišljenja je Govedarica.

Na pitanje šta je Dodik trebao da uradi, Govedarica je rekao kako ne smatra da je trebalo da izbjegne dijalog s Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Svaka vrsta parafa na takav sporazum zahtijeva da se o njemu sa velikom pažnjom raspravlja u RS-u, jer ovakve stvari zahtijevaju institucionalni pristup. U tom slučaju lider SDA ne bi morao da brani predsjednika SNSD-a od opozicije kao što je učinio. Javnost mora da bude upoznata kojim putem plovi brod koji se zove RS, a ne da narod gata da li mu istinu govore mediji koji su pod kontrolom SNSD-a ili SDA. To znači da nam je kao narodu potreban državni, a ne pijačarski pristup – poručio je Govedarica.

Novinarsko pitanje bilo je i šta očekuje da bi se moglo desiti po isteku 30 dana, koliko je ostavljen rok da se sporazum implementira?

Mislim da je RS u velikoj opasnosti i Dodiku se ne smije dozvoliti da od nas pravi monetu kojom bi se velike sile potkusurivale. Najbolje bi bilo da sporazum propadne, ali Dodik ne bi trebalo da radikalizuje RS i uvlači u blokadu cijelu zemlju. Ako Amerikanci i Rusi nisu taoci Trumpa i Putina, onda BiH nema prevelikog razloga da bude zarobljenik Dodika i njegove partije – naglašava Govedarica.

Potcrtava kako je Dodik kukavica i plašljiv, te da blefira, “izuzev ako je sebe doveo u tu fazu pa zaista misli da i prazna puška može nekada dobro da opali“.

Sporazum smo veoma detaljno proučili. Po mom mišljenju ima nekih stvari koje su vrlo patetične i neprincipijelne. Ali, ne treba zaboraviti da je raspodjela ministarskih resora katastrofalna. SDA je dobila tri veoma važna ministarstva, inostrane poslove, odbranu i bezbjednost. To znači da će SDA kontrolisati spoljnu politiku, bezbjednost i unutrašnje poslove i odbranu koja će u slučaju aktiviranja MAP-a imati otvorenu saradnju sa NATO-om. Kad tome dodamo da će HDZ dobiti finansije i ključeve od državne blagajne, Ministarstvo pravde koje je od izuzetnog značaja i civilne poslove, nije teško zaključiti da je to potpuna kapitulacija srpskog člana Predsjedništva BiH i njegove politike – zaključio je Govedarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh