BiH

Jusić: Dobro je da nastavljamo saradnju sa NATO-om, bez obzira na to kojom brzinom

Ističe Jusić da je BiH, u kontekstu unapređenja saradnje sa NATO-om, u svojoj odbrambenoj politici i Pregledu odbrane predvidjela da do 2022. godine formira bataljonsku borbenu grupu za mirovne i druge operacije

Sead Jusić - Faktor.ba

Zamjenik ministra odbrane BiH i član Komisije za NATO integracijske procese BiH Sead Jusić je, komentirajući principe za formiranje vlasti koje su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, a naročito onaj koji se odnosi na NATO integracije BiH, kazao da nije upoznat sa detaljima sporazuma, odnosno sa formom Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kojeg bi BiH trebala dostaviti u Brisel,prenosi Faktor.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio mogućnost izrade i dostavljanja reduciranog ANP-a, čiji će sadržaj biti prihvatljiv za sve aktere u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i NATO. Dostavljanje ANP-a, nezavisno o njegovoj formi, značilo bi u praksi unapređenje saradnje BiH sa NATO-om.

– Ako je zadržan trend našeg NATO integracijskog odnosa, onda mi ostajemo u daljem usponu kada je saradnja sa NATO-om u pitanju i to je dobro, bez obzira na to da li je taj uspon brzinom od deset, 20 ili 30 kilometara na sat – izjavio je Jusić.

Ističe Jusić da je BiH, u kontekstu unapređenja saradnje sa NATO-om, u svojoj odbrambenoj politici i Pregledu odbrane predvidjela da do 2022. godine formira bataljonsku borbenu grupu za mirovne i druge operacije.

– Tu podrazumijevamo i kvalitetnu modernizaciju, odnosno osiguravanje određenih budžetskih sredstava, sa sadašnjih 0,97 posto BDP-a ići prema dva posto. Vjerujem da su ljudi koji su to dogovarali sve ovo imali na umu – kazao je Jusić.

Kada je civilni aspekt ANP-a u pitanju, Jusić izdvaja prilagođavanje pravnog sistema savremenim standardima koji su na snazi u zemljama članicama NATO-a.

– Znamo mi kakav je naš izborni sistem i svi drugi elementi pravnog sistema. Sigurno je da jedna zemlja aspirant za članstvo u EU i NATO-u bez kompatibilnog ili bar približno kompatibilnog pravnog sistema nema šansu da napreduje. Tu je pitanje ekonomskih reformi, budžeta i sigurnosti. Vidimo dobro šta se dešava oko migrantske krize, podijeljenih nadležnosti, šta je za šta odgovoran. Zemlja se mora učiniti maksimilno kredibilnom i efikasnom kada je borba sa izazovima – zaključio je Jusić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh