BiH

Posljednja poruka heroja Izeta Nanića: Da mi je snage i sreće, sve sam uložio…

Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno.

No image - Haber.ba

Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!, bile su to su bile posljednje zapisane riječi heroja odbrane BiH Izeta Nanića.

Danas je i godišnjica kad je upravo ovo napisao u svoj dnevnik prije 24 godine, prenosi “RadioSarajevo“.

Prijatelji i poznavaoci heroja Izeta Nanića smatraju da je predosjetio svoju smrt , koja je došla nakon spajanja formacija Hrvatske vojske i Armije RBiH tokom akcije Oluja 5. avgusta 1995. godine.

Izet Nanić je osnivač je 105. bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB – 505. viteška mtbr), a kasnije formira i specijalne jedinice ČSN-BSN Hamza i DIV Gazije.

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje “Orden heroja oslobodilačkog rata” i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

“Sutra kad se rasformira ova brigada, kada električar bude električar, a ne obavještajac, kad svi borci budu na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite i uvažavate… Samo tako ćemo svi skupa biti zajedno. Jer, poslije rata je rat”, kazao je jedan od najvećih heroja Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh