BiH

Kolinda Grabar Kitarović o reakcijama iz BiH: “Ovo je prevršilo svaku mjeru”

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović u intervjuu za “Jutarnji” govorila je o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, položaju Hrvata, ali i posljednjim dešavanjima u vezi njenih izjava koje je preniso “The Jerusalem Post”, a koje je onda kasnije demantovala.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

Reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila je brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa. Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štitit Daytonske mirovne ugovore i Ustav“, kazala je Grabar – Kitarović u intervjuu za “Jutarnji“.

Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i niko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda, te u konačnici, za bolju i evropsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru“, navela je.

Kako je navela, između ostalog, “Hrvatima je neto drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim razinama vlasti“.

Dodala je da je su Hrvati u BiH majorizirani i da im je oduzeto pravo glasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh