BiH

Potpisan još jedan ugovor za dionicu na autoputu A1

U prostorijama JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca na autoputu A1.

Potpisan još jedan ugovor za dionicu na autoputu A1 - PR/Haber.ba

Riječ je o projektu vrijednom oko 60 miliona eura. Odgovornost da izvode radove pripala je domaćoj kompaniji Euro-Asfalt, a ugovor su potpisali direktori Adnan Terzić i Hamed Ramić, te ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste, odnosno Munir Ramić u svojstvu svjedoka Euro-asfalta. Vrijednost ugovora je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.

Terzić je nakon potpisa kazao da s današnjim činom završava ciklus koji su u Autocestama sami sebi zadali, a sastoji se od dodjele ugovora za građenje dionica koje predstavljaju funkcionalne cijeline. Nakon izgradnje posljednjih potpisanih dionica povećat će se i naplata cestarina, smatra Terzić. Naglasio je da je posebno zadovoljan što je ugovor potpisan sa domaćom kompanijom. Pomenuta dionica je ustvari tunel od 2,65 kilometara koja bi Zeničku zaobilaznicu trebala spustiti do Nemile.

Ramić je podsjetio da je ovo 15. tunel koji gradi Euro-asfalta, napominjući da kompanija ima više od 900 uposlenih. Njihova primanja su, tvrdi, ujednačena sa onim u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iza sebe imamo 12,6 kilometara tunela od Albanije do Slovenije, a trenutno ih gradimo šest. Ovo će biti sedmi, kazao je Ramić.

Ministar Lasić je rekao da je ponosan jer je nastavljen trend gradnje na sjeveru koridora. Potpis ugovora s domaćom kompanijom predstavlja dodatni poticaj privrednom razvoju naše zemlje, dodao je.

Rok gradnje ove poddionice je 30 mjeseci, a početak radova najkasnije 52 dana od potpisa ugovora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh