BiH

Evropska unija rješava slučaj Trgovske gore

Poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović (SDP BiH) uputio je novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen pismo u kojem je, između ostalog, pozvao da tokom svoje posjete Hrvatskoj kao temu otvori i namjeru te zemlje da otpad na Trgovskoj gori odloži na granici sa BiH.

Trgovska gora - Avaz.ba

Advertisements

Ali, iz izvještaja Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH o stanju u ovoj oblasti za prošlu godinu, a u koji je “Avaz” imao uvid, jasno je da je Evropska komisija o ovom problemu već obaviještena.

Evropska komisija primila je na znanje informacije BiH o aktivnostima Hrvatske u vezi s dešavanjima koja se odnose na odlagalište nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u blizini granice sa BiH i potvrdila da će uslijediti daljnje adekvatne mjere – navedeno je u izvještaju Agencije.

U međuvremenu, u Hrvatskoj, ali i u BiH, igraju se gluhih telefona i o ovom pitanju nije otvoren dijalog, niti ima konkretnih koraka na sprečavanju Hrvatske u namjerama da odlaže opasne materije na granici BiH.

Premda iz Hrvatske negiraju da su donijeli odluku o gradnji odlagališta na Trgovskoj gori, iz izvještaja Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH jasno je da su oni kao alarm već krajem prošle godine shvatili donesenu odluku Hrvatske o usvajanju nacionalnog programa o strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada za period do 2025. godine.

Agencija je 15. novembra 2018. godine dopisom obavijestila Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i Savjet ministara BiH o donošenju ove odluke – navedeno je u izvještaju Agencije, uz opasku da ih hrvatske institucije nisu zvanično obavijestile o usvajanju tog programa – navedeno je u izvještaju.

Nuklerna bezbjednost u nadležnosti policije

Zanimljivo je da je u Hrvatskoj početkom ove godine, i to u jeku aktivnosti na planiranju gradnje odlagališta otpada prestao da postoji Zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost Republike Hrvatske.

A, njegove pojedine organizacione jedinice su pripojene MUP-u Republike Hrvatske, što znači da je oblast radiološke i nuklearne bezbjednosti u potpunosti prešla pod nadležnost MUP-a Hrvatske – navedeno jeu izvještaju agencije BiH za za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh