BiH

Mittal i saradnici napustili pritvor, iz tužilaštva tvrde da su zaštitili interese GIKIL-a

Članovi uprave Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya danas su u poslijepodnevnim satima napustili pritvorsku jedinicu u Tuzli u kojoj su se nalazili pet dana. Ovome je prethodila uplata iznosa koji je nešto veći od 24 miliona konvertibilnih maraka.

No image - Haber.ba

Oni su pritvor koji je u sklopu Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli napustili u službenom automobilu sudske policije, a zvaničnom puštanju na slobodu prethodila je uplata kaucije u iznosu od skoro tri miliona konvertibilnih maraka uz uplatu 11 miliona eura imovinsko-pravnog zahtjeva koji se vezuje za oštećenje GIKIL-a.

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je rješenje Kantonalnog suda u Tuzli doneseno na osnovu zahtjeva Tužilaštva TK, a koji su se sastojali od toga da se mjera pritvora za osumnjičene zamjeni jemstvom.

“Mi smo tražili da ono bude u iznosu od milion i po eura i dijelilo se na način da je za Pramoda Mittala data garacija od milion eura, a za druga dva osumnjičena po 250.000 eura. Drugi uslov je bio da se pritvor zamijeni i mjerama zabrane koje se sastoje od toga da Mittal i druga dva osumnjičena više nemaju bilo kakvog pristupa u GIKIL-u”, istakao je Serhatlić.

On je rekao da je cilj Tužilaštva TK bio u tome da se pokuša na određeni način zaštititi interes GIKIL-a kroz osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno nakandu štete za koju u istrazi tvrde da je ovoj kompaniji nanesena.

“Tražili smo da se uplati 11 miliona eura na poseban račun GIKIL-a koji je otvoren u NLB banci. Tužilaštvo TK nastavlja svoju istragu, a kroz mjere zabrane i osiguranje za naknadu štete dijelom je zaštićen interes GIKIL-a. Mislimo da su mjere srazmjerne i dovoljne kako bi se najteža mjera pritvora zamijenila zabranom ili jemstvom”, dodao je Serhatlić, istaknuvši da je odbrana prihvatila sve uslove, a rješenje je donio Kantonalni sud u Tuzli.

Mittalu i saučesnicima nije izrečena nijedna mjera koja se odnosi na zabranu kretanja izvan BiH.

“U nalogu rješenja je stavljeno da se Mittal i ostali osumnjičeni moraju javiti na svaki poziv suda ili tužilaštva, a ukoliko se ne odazovu, rješenje o jemstvu se ukida, a sredstva postaju prihod Federacije BiH”, istakao je postupajući tužilac.

Iz Tužilaštva TK su danas potvrdili da je sav novac uplaćen, a kako je “Klix” ranije objavio njega je uplatio otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal.

Ukoliko se do okončanja sudskog postupka ne bi odazvali na pozive suda i tužilaštva, odnosno ako bi napustili BiH, za Mittalom, Dasom i Bhattacharyyajom će, kako je naveo Serhatlić, biti raspisana potjernica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh