BiH

Nove šokantne informacije: Mulj je kancerogen i prijeti Mostarcima

Aktivisti Future Husein Oručević i Marin Bago danas su po ko zna koji put šokirali javnost, podacima i dokumentima do kojih su došli, a odnose se na tretiranje mulja na prečistačima otpadnih voda u Mostaru.

Futura- mulj je kancerogen

Tvrde da su dokumente u čijem su posjedu izradili stručnjaci iz ove oblasti, da oni jasno potvrđuju ono što su ranije iz Future tvrdili vezano za prečistače i mulj, da su izrađeni na zahtjev Gradske uprave, odnosno da se kako je rekao Husein Oručević, isti danas kriju u ladicama Gradske uprave. Prvi priloženi elaborat, navodno je uradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a Gradskoj upravi dostavljen je u junu. Na 80 stranica, poručuje Oručević, jasno stoji da se opasne kancerogene, mutogene materije nalaze u mulju u pročišćivačima. Tvrdi i kako je Grad izradu elaborata platio šest hiljada maraka, te da on sadrži dosta teže kvalfikacije od onih koje su ranije iznijeli iz Future. Potpisnici dokumenta navodno su Maja Prskalo, Goran Šunjić i Mario Zovko, a voditelj projekta je Gordan Prskalo.

– Ako mene pitate, ovo je danas Biblija Grada Mostara. Dakle stručno opisano šta i kako se treba raditi sa muljem. Navodi kako je mulj teško zbrinuti jer se u njemu nalaze opasne kancerogene i mutogene materije. Analiza je pokazala značajnu koncentraciju četiri grupacije spojeva, te se njihov sadržaj mora smanjiti, kako bi se nastali mulj mogao zbrinuti, rekao je.

Prema analizi, dodaje, jasno je kako ispitivanje mulja nije upotrebljivo u poljoprivredne svrhe. Kazao je i da kanalizaciji Mostara danas nalaze ove materije o kojim se govori, kao i da su na nedozvoljen način ušle u sustav kanalizacije, te da je potrebno hitno utvrditi izvore ispuštanja i spriječiti njihov daljnji unos u gradsku kanalizaciju.

U zaključku elaborata, pojašnjava Oručević, navedeno je da je potrebno od strane Grada Mostara zatražiti podatke o tačnim lokacijama mogućeg izvora PCB-a, koji je mogao namjerno ili nepažljivo biti ispušten. Nakon lociranja moguićih izvora, potrebno je provjeriti da li su propisane količine PCB-a pravilno zbirnute, što je bio jedan od glavnih ciljeva projekta, naveo je između ostalog Oručević.
U elaboratu je navodno navedeno da je u maju pronađeno oko 800 tona mulja u kojem se nalaze kancerogene i mutogene materije.

– Otpadne vode i kanalizacije kolektuju se iz jedne trećine grada, dok ostatak – kao što su istočna i dio zapadne obale, i dalje odlazi u Neretvu. Radi se o trećini kanalizacionog otpada. Mi imamo još dvije trećine za koje ne znamo šta se u toj kanalizaciji i otpadnim vodama nalazi, kazao je Oručević.
Pročitao je i hitne mjere potpisane u elaboratu, prema kojima je trenutne količine mulja na pročiščivaću moguće hitno zbrinuti samo na način da se on izveze iz BiH, i spali u odgovarajućim spalionicama u EU. Transport bi se u tom slučaju morao organizirati specijalnim vozilima predviđenim za tu namjenu, koja također posjeduju potrebne dozvole i osiguranje. Naglašava da se zbog načina na koji se sada to radi, zbog vjetra, cjelokupna materija koja je kancerogena i mutogena danas nalazi u zraku.

Marin Bago kaže da su otrovi o kojima se govori na nivou bojnih. Trenutno se suše na suncu i sve čestice odlaze u zrak. Odluku o kolektivnom godišnjem odmoru Gradske uprave smatra suludom u obzirom na stanje u kojem je grad i na špicu turističke sezone.

– Zahtijevamo klasifikaciju svih otpadnih voda u gradu. Još ne znamo koliko smo otrovani, znamo da jesmo, ali ne znamo o kojim otrovima je riječ i gdje se nalaze izvorišta. Tražimo i detaljne sistematske preglede ljudi koji rade na pročistaču. Možda je već i kasno, mi to ne znamo. Dovoljno je da odete i stanete na cestu pored pročistača. Za trideset sekundi u njihovoj blizini počnete osjećati kao da udišete suzavac. Sve to ide u zrak, rekao je, stoji u saopštenju.

Zatražen je i hitan izlazak na teren inspekcija, utvrđjivanje trenutnog stanja mulja i gdje se ono odvozi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh