BiH

U FBiH posao traži 21.826 fakultetski obrazovanih osoba

Krajem prošlog mjeseca na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) bilo je registrirano 21.826 nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, kazao je glasnogovornik FZZ-a Haris Čuljević.

Potraga za poslom - Blogspot.com

U odnosu na mjesec ranije, kada je na evidenciji bilo 21.788 osoba, došlo je do neznatnog smanjenja nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom ili akademijom, prenosi “Fena”.

Među nezaposlenima s fakultetskim obrazovanjem najviše ima diplomiranih pravnika i ekonomista te svršenih studenata političkih nauka.

S druge strane, na tržištu rada najviše se traže inžinjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, kao i liječnici i farmaceuti tako da je njih na evidenciji Zavoda i najmanje.

“Dakle, to su tražena zanimanja i njih je na evidenciji nezaposlenih najmanje”, naveo je Čuljević.

Kada se nezaposlenost gleda po kantonima, najviše nezaposlenih ima u Tuzlanskom, zatim Kantonu Sarajevo te Zeničko-dobojskom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh