BiH

Efendija iz Foče napravio farmu: Pjevanje horoza, beka i rika pokazuju da ovdje ima života

Kada sam se vratio, sve je bilo zaraslo, nije se znalo ni gdje su bile kuće. Počeli smo od nule, to je bio kao novi život u povratničkim uvjetima, kazao je Ćemo

No image - Haber.ba

Trideset kilometara od Foče u selu Ravnice mjesni imam džemata Mrežica Salem efendija Ćemo prije desetak godina počeo je da pravi farmu.

U svoje selo, gdje je i prije rata bio imam, vratio se prije 18 godina, u nastojanju da ne gubi vrijeme, počeo je da se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

– Kada sam se vratio, sve je bilo zaraslo, nije se znalo ni gdje su bile kuće. Počeli smo od nule, to je bio kao novi život u povratničkim uvjetima. Razmišljao sam šta bi se moglo raditi, a znajući da je i rad ibadet i od toga idu sevapi, želio sam da to bude i pravi povratak, želio sam da se tu kreće nešto živo, da bleje ovce i od toga sam krenuo. Očistili smo zemljište, zagradili, napravili štalu i krenuli smo sa par ovaca – prisjeća se Ćemo.

Ističe da je malo pomalo njegovo imanje preraslo u jednu lijepu farmu, piše Faktor.

– Imamo nekoliko plastenika, proizvodimo domaću hranu bez hemije, primjesa, zasadili smo i njive. Sve se proizvodi na čistoj travi, sa čistom vodom, a uz čistu hranu uzgajamo i stoku, te perad. Imamo koze, ovce, konje, krave, kokoške… Hvala Allahu borio sam se, izborio i sada to funkcionira – kazao je Ćemo.

Danas na Fočanskoj farmi, kako su je nazvali, ima oko 100 ovaca i isto toliko koza, 13 konja, magare, desetak goveda, stotinjak kokoški, ćurke, patke, guske…

– Radimo ja i moja porodica, a pomognu i prijatelji. Ja sam tu stalno. Već desetak godina nisam noćio nigdje osim u svom selu. Počnemo sa sabaha, a znamo završiti sa poslom i iza jacije, dok se sve namiri. Ali kada prošetam i vidim rezultat našeg rada i truda i saznanje da čovjek radi na halal način, onda mogu biti sretan – priča Ćemo.

Svoje proizvode prodaju, a potražnja za zdravim i prirodno uzgojenim proizvodima je, kaže, velika.

– Nastojimo da cijene prilagodimo tržištu. Allah nam je dao da imamo i vodu i travu i onda to sve daje dobre rezultate, to čini naše proizvode posebnim, zdravim. Malo nam problem stvara udaljenost od Sarajeva gdje bismo mogli prodavati svoje proizvode. Nadam se da ćemo uspjeti istrajati na ovome, da se i dalje širimo – kaže efendija Ćemo.

Efendija Ćemo ističe da bez bavljenja nekom vrstom proizvodnje nema povratka.

– Hvala Allahu dž. š. ja sam prezadovoljan životom u Foči. Mi mijenjamo sliku povratka, pokazujemo da tu ima života, od pjevanja horoza, beke, rike, i to pokazuje da se tu živi. Mi nemamo nikakvih problema i nadamo se da će biti još i bolje – zaključuje Ćemo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh